Słodycze pianki to doskonały deser od czasu do czasu
Słodycze są lubiane. Dzieci oraz dorośli chętnie sięgają po słodycze i konsumują je tak często, jak tylko mają okazję. Doskonałe są galaretki, czekoladki oraz słodycze w formie pianki. Takie słodycze pianki są lekkie, smaczne i doskonale komponują się z kawą lub herbatą – można pogryzać takie pianki i rozkoszować się ich smakiem. Nie tylko dzieciom smakują piankowe słodkości, dorośli również lubią po nie sięgać i napawać się ich delikatnością i wyjątkowością.
Słodycze-pianki są naprawdę wyjątkowe
Kupić można popularne pianki marshmallows, często dodawane do deserów, lub inne, mniej znane i niemarkowe pianki. Nie są to nowe słodycze. HJuż Egipcjanie znali takie desery tworzone z korzenia malwy i miodu. Schładzany wywar przybierał formę lekkiej pianki. Francuscy cukiernicy już w XVIII wieku tworzyli pianki z białek, cukru i suszonego korzenia prawoślazu. Nie były trwałe, należało szybko je spożyć. Współczesne pianki długo mają swoją formę, ponieważ dodawane do nich są skrobia kukurydziana oraz żelatyna. Dzięki temu pianki są trwałe i można je przechowywać przez wiele miesięcy.
W sklepach pełno jest pianek w różnych kolorach oraz kształtach. Ich smak czaruje, a słodycze dają ogromną przyjemność. Amerykanie lubią nowinki – hitem stało się opiekanie pianek marshmallows nad ogniskiem i oblewanie ich czekoladą. Jest to nowinka, ale w Polsce raczej się nie przyjmie. W Polsce pianki są podawane jako deser, wykładane na talerzyki i podawane do kawy lub herbaty zamiast tortowych ciastek. Słodycze pianki znane są od lat i serwowane są na co dzień oraz w święta jako urozmaicenie deserów.
Pianki mogą posłużyć do przygotowania deserów. Wystarczy roztopić pianki, dodać je do ubitej śmietany, a gdy zastygną to nakłada się taki krem na galaretkę i wkłada się całość do lodówki. Powstaje pyszny deser – można ozdobić go bitą śmietaną, posypać kolorowymi cukierkami i ozdobić piankami. Taki deser jest pyszny, ale stanowi prawdziwą bombę kaloryczną i nie jest najzdrowszy. Raz w roku można sobie pozwolić na taki deser, jednak częściej jadać go nie należy.
Z pianek można też zrobić krem – wystarczy włożyć je do wody, całość ulokować w piekarniku. Po 15-20 minutach powstanie lekki krem odpowiedni do deserów. Można go podawać z owocami lub galaretką. To takie „wariacje”, które można tworzyć z pianek.
Co kryje się w piankach?
Gotowe słodycze pianki nie są zdrowe. Zawierają stosy cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, czasami syrop glukozowy, barwniki. Te substancje nie są zdrowe. Przyczyniają się do otyłości, próchnicy zębów oraz cukrzycy, wywołują choroby układu krążenia oraz zakwaszenie organizmu, poza tym zaburzają trawienie. Żelatyna wieprzowa nie ma niepożądanych działań, ale na pewno nie spotka się z uznaniem wegetarian oraz wegan. Pianki są smaczne, ale lepiej nie podawać ich dzieciom, dbając o ich uzębienie oraz prawidłową budowę ciała. Poza tym dorośli też nie powinni się nimi objadać.
Dwie kostki pianki zawierają łyżeczkę cukru, a to naprawdę nie jest zdrowe. O wiele lepiej jest sięgnąć po miód niż po piankę. Samodzielnie też można przygotować pianki np. w kształcie kotków, króliczków, jajek wielkanocnych czy serduszek. Wystarczy tylko znaleźć odpowiedni przepis i samodzielnie takie słodycze pianki przygotować. Smak i aromat takich słodkości jest niezapomniany i godny polecenia.
Zdrowsze pianki też istnieją
W sklepach można znaleźć też zdrowszą wersję pianek. Takie słodycze pianki zawierają cukier trzcinowy-nierafinowany, syrop kukurydziany, wyciągi roślinne oraz koncentraty owocowe. Nie ma w nich barwników. Niektóre pianki są dostępne bez cukru, zawierają np. maltitol, czyli związek organiczny dający słodkość piankom. Jest to próba stworzenia zdrowszych, lepiej przyswajalnych przez organizm słodkości. Maltitol ma niższy indeks glikemiczny i nie powoduje próchnicy zębów, nie prowokuje też wzrostu poziomu niezdrowego cholesterolu.
Samodzielne zrobienie pianki jest możliwe. Wystarczy rozpuścić galaretkę w wodzie, do zimnej galaretki wlać 200 ml skondensowanego mleka. Całość miksuje się urządzeniem typu mikser przez trzy minuty. Masę należy wlać do formy i wstawić ją do lodówki, aby stężała. Powstanie pianka. Pokrojenie jej na małe kwadraciki pozwoli uzyskać domowe pianki. Można dodać do nich drobne kawałki orzechów lub zatopić w nich małe żelki w niewielkiej ilości, aby nie zaburzyć tężenia pianki.
Truskawki, jogurt, ksylitol oraz żelatyna pozwolą przygotować zdrowszą wersję domowych pianek. Truskawki można zastąpić malinami lub jagodami czy też jeżynami.
Podsumowując, słodycze pianki są dobrym deserem, ale nie należą do zdrowych słodyczy. Można je od czasu do czasu zjeść, lecz nie należy objadać się nimi codziennie. Lepiej samodzielnie w domu przygotować zdrowe pianki niż sięgać po gotowe słodycze. Domowe słodycze pianki są sposobem na uzyskanie zdrowego i bardzo smacznego deseru, po który można sięgać znacznie częściej. Zastąpienie cukru ksylitolem jest dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności takich pianek i zapobieganie próchnicy zębów.