biała czekolada w proszku

Czym wyróżnia się biała czekolada w proszku?

Czekolada należy do słodyczy uwielbianych przez osoby w każdym przedziale wiekowym. Spożywana w umiarkowanych ilościach stanowi osłodę ciężkiego dnia. Na szczególną uwagę zasługuje czekolada pitna, która może rozgrzać w pochmurne, chłodne dni. Biała czekolada w proszku służy właśnie do przygotowania takiego napoju. Wyróżnia się najsłodszym smakiem spośród wszystkich produktów tego rodzaju. Nie wszyscy uważają ją za prawdziwą czekoladę, jednak nie zmienia to faktu, że ma ona szerokie grono zwolenników doceniających jej zalety. Czy warto sięgnąć po pitną białą czekoladę?

Czy warto pić czekoladę?

Czekolada jest najczęściej wybieranym przez klientów wyrobem cukierniczym na świecie. Do najzdrowszych należy oczywiście gorzka – spożywana regularnie w niewielkich ilościach ma najlepszy wpływ na samopoczucie i zdrowie ze względu na swoje właściwości. Ten słodycz może także pobudzić i poprawić nastrój, dlatego jest tak chętnie wybierany podczas spadków samopoczucia. Czekolada biała należy niestety do tych bardziej kalorycznych, lecz nie oznacza to, że trzeba rezygnować z niej całkowicie. Sporadyczne odstępstwa od diety nie są szkodliwe, a wręcz mogą przynieść pozytywne skutki. Miłośnicy czekolady w chłodne dni mogą sięgnąć po rozgrzewający napój. To dobra alternatywa dla kawy czy kakao, które także kojarzą się z długimi jesiennymi wieczorami.

Pitną czekoladę można przygotować na różne sposoby w zależności od preferencji. By zrobić to w domu, warto posłużyć się gotowymi produktami dostępnymi w sklepach. Do przygotowania napoju służy m.in. biała czekolada w proszku. Jej słodki smak i aromat przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Po przyrządzeniu będzie miała kremową konsystencję i sprawdzi się idealnie jako sposób na poprawę humoru po ciężkim dniu. Odrobina przyjemności należy się każdemu, nawet osobom, które na co dzień starają się dbać o linię i przestrzegać ustalonej diety. Warto wybierać produkty do przygotowywania pitnej czekolady wysokiej jakości. Zapewnią one lepszy smak napoju i dostarczą cennych wartości odżywczych.

Czy biała czekolada to czekolada?

Wiele osób ma wątpliwości, czy biała czekolada jest faktycznie czekoladą. Wynika to z faktu, że niektórzy konsumenci uważają, że pod tą nazwą mogą się kryć jedynie słodycze w kolorze brązowym. Jednak według dyrektywy UE czekolada biała może być spokojnie nazywana czekoladą, a nie wyrobem czekoladopodobnym. Musi być ona wykonana z nie mniej niż 20% tłuszczu kakaowego, a także mleka lub wyrobów mlecznych, cukru i ewentualnie dopuszczonych prawnie dodatków. Kolor czekolady jest związany z brakiem odtłuszczonej masy kakaowej w jej składzie. To właśnie ten produkt nadaje tradycyjnej czekoladzie specyficzny smak i barwę.

Technicznie rzecz biorąc, biała czekolada wytwarzana jest z jednego ze składników kakaowca, w przeciwieństwie do reszty słodyczy z tej grupy. Wynika z tego także jej bardziej kremowa konsystencja i maślano-mleczny smak bez gorzkiego posmaku kakao. Co ważne nie zawiera też kofeiny, dlatego mogą spożywać ją osoby unikające tej substancji. Pitna biała czekolada jest więc spożywana przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe, a nie właściwości prozdrowotne. Klienci mający wątpliwości co do nazewnictwa produktu muszą więc zaakceptować fakt, że określenie go mianem czekolady jest w pełni poprawne, jeśli spełnia on wyżej wymienione wymagania. Tego typu kwestie wynikają z regulacji prawnych.

Jak przygotować napój z białej czekolady w proszku?

Przygotowanie napoju, którego bazą będzie biała czekolada, może odbyć się na kilka sposobów. Osoby lubiące kuchenne eksperymenty mogą pokusić się o rozpuszczenie dobrej jakości tabliczki czekolady w mleku lub napoju roślinnym. Idealne proporcje to 50 g czekolady na 250 ml mleka. W taki sposób można otrzymać słodki, kremowy napój. Smak urozmaici dodatek sproszkowanego kardamonu, cynamonu lub gałki muszkatołowej. W chłodne wieczory można pozwolić sobie na dolanie niewielkiej ilości brandy lub amaretto, by mieszanka miała bardziej rozgrzewające działanie.

Istnieje jednak wygodniejsza alternatywa dla przytoczonego sposobu przyrządzania pitnej czekolady. Wystarczy zakupić dobrej jakości białą czekoladę w proszku. Gotowe produkty mają taką kompozycję składników, która umożliwi otrzymanie napoju o idealnej konsystencji i zbalansowanym smaku. Warto kierować się zaleceniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu. Na ogół do przygotowania czekolady potrzebne jest około 30 g proszku. Każdy może jednak eksperymentować z proporcjami, by odkryć idealne rozwiązanie smakowe dla siebie. Taki napój prezentuje się szczególnie efektownie, gdy jest przyozdobiony np. bitą śmietaną. Obecnie zakup białej czekolady w proszku nie powinien stanowić problemu, ponieważ produkt znajduje się m.in. w ofercie wielu sklepów internetowych.

Podsumowanie

Biała czekolada wyróżnia się najsłodszym smakiem spośród wszystkich czekolad. Uchodzi ona też niestety za najmniej zdrową z nich wszystkich. Nie trzeba jednak całkowicie z niej rezygnować – we wszystkim należy zachować umiar. Sięgnięcie od czasu do czasu po słodką przyjemność nie jest niczym złym. W chłodne dni warto pozwolić sobie na filiżankę gorącej pitnej czekolady. Można ją przygotować na różne sposoby, np. na bazie zwykłej tabliczki czekolady. Alternatywę stanowi biała czekolada w proszku, której składniki zostały skomponowane tak, by klienci mogli cieszyć się idealnym smakiem i konsystencją napoju. Zaspokoi potrzebę na dawkę słodyczy po ciężkim dniu.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.