domowe słodycze na prezent dla znajomych

Pyszny upominek, czyli domowe słodycze na prezent

Własnoręcznie przygotowany prezent, to prezent pełen uczucia.  Domowe trufle, ręcznie robione czekoladki, czy praliny do tego pięknie opakowane są wymarzonym drobiazgiem na Walentynki, na rocznicę ślubu, na urodziny, imieniny, romantyczne spotkanie. Każdy powód, a nawet brak powodu jest doskonały, aby wręczyć taki prezent. Bo kto nie lubi słodyczy? 

Od lekarstwa do domowej krówki 

Słodycze, a w szczególnie cukierki nie zawsze były tak powszechne, jak w dzisiejszych czasach. W XVIII wieku cukierki były lekarstwem przepisywanym przez aptekarza, pomocnym w leczeniu problemów z klatką piersiową lub trawieniem. Dzięki Bogu, po wojnie secesyjnej, cena cukru na świecie  spadła i ten został uwolniony z aptek. Pakowane cukierki i czekolada  pojawiły się po raz pierwszy w 1854 roku. Obecnie cukierki, pralinki czy batoniki możemy kupić w najróżniejszych smakach, albo zrobić ej samemu w domu. Nie ma bowiem smaczniejszej rzeczy niż domowa krówka, która można ofiarować w prezencie przyjaciołom lub rodzinie. Do wykonania najprostszej krówki wystarczy tylko na wolnym ogniu zagotować, aż do zgęstnienia mleko, masło cukier i wanilię. wystudzoną i pokrojoną masę można zawinąć w celofan i śmiało przeznaczyć te domowe słodycze na prezent dla najbliższych. 

Na jakie okazje można wręczać domowe słodycze?

Każdy powód jest dobry, aby sprawić komuś słodką niespodziankę. Domowe słodycze na prezent sprawdzają się szczególnie w czasie Walentynek. Miłą niespodziankę stanowi pudełko własnoręcznie przygotowanych cukierków i czekoladek z okazji urodzin, imienin, zakończenia szkoły, kolejnej rocznicy ślubu, rocznicy znajomości czy parapetówki. Coraz częściej spotkać można tradycję, która w nowej odsłonie przywędrowała do nas z Anglii, a jest to wręczania migdałów w cukrze przez parę młoda przybyłym na ich uroczystość gościom. Migdały w cukrze od wieków, ze zmiennym szczęściem, gościły w bogatej gamie europejskich słodkości. Obecnie wróciły do łask w formie małego, ślubnego prezentu stawianego przed każdym gościem na stole. W polskiej tradycji istnieje zbliżony sposób obdarowywania gości paczką ze słodkościami, ale w chwili ich pożegnania po przyjęciu. 

Najprostsze słodkie prezenty

Lizaki z owoców lub ciasto na patyczkach to najprostsza i bardzo atrakcyjna forma domowych słodkości, jaką możemy obdarować bliskich.  Ciasto na patyczkach jest przygotowywane z ciasta biszkoptowego lub piernika, wymieszanego z kremem lub serkiem mascarpone. Z takiego miksu formujemy w dłoniach kulki i odstawiamy do schłodzenia. Kulki umieszczamy następnie na patyczkach i pokrywamy czekoladą lub lukrem i dekorujemy wybranymi dekoracjami. Podobnie postępujemy z owocami. Truskawki, kawałki brzoskwini, cząstki ananasa nadziewamy na patyki, moczymy w czekoladzie i posypujemy orzechami, płatkami migdałów lub innym dodatkiem. 

Pralinki i trufle czekoladowe to dobry pomysł na stworzenie autorskiej bombonierki. Mieszanka orzechów, czekolady, migdałów i daktyli to prosta droga do skradzenia podniebień obdarowanych osób. jeżeli wśród Twoich bliskich są weganie, możesz przygotować trufle z olejem kokosowym i daktylami. Pralinki najprościej przygotowuje się z kruchych ciasteczek. Trufle i praliny to najlepsze domowe słodycze na prezent. 

Najlepsze i najszybsze domowe czekoladki z czekolady mlecznej z chrupiącą posypką z karmelizowanych, prażonych orzechów laskowych można wykonać w 15 minut. Rozpuszczoną czekoladę  rozprowadź punktowo na pergaminie, formując ją w małe pastylki. Gotowe czekoladki posypać pokruszonymi orzechami. Równie proste w przygotowaniu są słodkie przekąski takie jak rodzynki, migdały, daktyle czy śliwki maczane w czekoladzie i oprószone płatkami migdałów, czy wiórków kokosowych. 

Jaka zapakować domowe słodycze na prezent?

Kiedy mamy już gotowe nasze pyszności, ważne jest by prezent ładnie zapakować. Najlepiej wybrać kartonowe lub metalowe pudełko. W okresie Walentynek metalowe może być w kształcie serca. Najprostszą opcją jest oczywiście celofan, w który możemy zapakować kilka sztuk trufli i związać całość w formie woreczka lub tutki, dodając wstążkę, rafię lub inny akcent. W bogatszych wersjach do ładnych wstążek i kokard, można dodać piórka czy ozdobne serduszka. Domowe słodycze na prezent doskonale prezentują się w kolorowych, dużych słojach z zabawną nakrętka lub naklejką. Jeżeli chcesz obdarować słodkościami swoje dziecko kończące własnie szkołę wystarczy, pojemnik pełen cukierków czy trufli zamkniesz zakrętką w kształcie czapki abiturienta. 

Czekoladki warto przygotować jak najpóźniej przed wręczeniem, aby były świeże i do momentu obdarowania domowymi słodyczami należy je przechowywać w chłodzie lub lodówce. Warto również włożyć więcej wysiłku w wykonanie i utemperować czekoladę. Zabieg ten sprawi, że będzie ładniej błyszczała i nie będzie się rozpuszczać w palcach. Przy czekoladkach do szybkiej konsumpcji można to pominąć. 

Podsumowanie 

W pomysłach na obdarowywanie bliskich i znajomych własnoręcznie przygotowanymi słodyczami ogranicza nas w zasadzie wyłącznie nasza wyobraźnia. Świat domowych słodyczy jest nieskończony, a każda osobista interpretacja starych receptur może stać się autorskim dziełem. Ale od samego przygotowywania dużo bardziej cenne jest wręczenie słodkiego prezentu i niezapomniane chwile spędzone przy wspólnym delektowaniu się smakiem, w którym czuć domową atmosferę. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *