dietetyczne żelki

Dietetyczne żelki — Jak je zrobić w domu?

Na pewno wszyscy kochamy galaretkę, ale spójrzmy prawdzie w oczy – to nie jest najzdrowsza rzecz na świecie. Nie możemy jednak tak po prostu zrezygnować z pysznych żelek! Myślę, że byłaby to strata dla nas wszystkich. Więc jakie jest rozwiązanie?

Przepis na dietetyczne żelki

Nauczmy się robić dietetyczne żelki. Sporządzanie własnych żelek dietetycznych jest bardzo łatwe i tańsze niż kupowanie gotowych. Będziemy potrzebować żelatyny, słodzika i aromatu. Aby nasze żelki były jeszcze zdrowsze oraz dietetyczne, zamiast żelatyny możemy użyć agaru. Zarówno żelatyna, jak i słodzik oraz aromaty są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Możesz również dodać kawałki świeżych owoców, jeśli chcesz tam trochę tekstury. Aby zrobić żelki, wymieszaj 10 łyżeczek żelatyny z 200 ml wody. Następnie dodaj 6-7 łyżeczek słodzika i 2 łyżeczki wybranego aromatu (na przykład soku owocowego lub cynamonu).

Włóż miksturę do rondla i podgrzej, aż się zagotuje. Mieszaj od czasu do czasu, aż wszystko rozpuści się w płynie. Wlej do foremek a następnie przechowaj w lodówce przez około 3 godziny lub na noc. Ciesz się dietetyczne żelkami! 

Żelki sklepowe vs Domowe dietetyczne żelki

Lepka konsystencja i intensywny smak żelków sprawiają, że nie można się im oprzeć. Jednak czy wiesz, że składniki znajdujące się w większości żelek nie są tak apetyczne? Najczęstszymi składnikami żelek są żelatyna, syrop glukozowy i cukier. Żelatyna jest białkiem pochodzącym ze skóry i kości zwierząt, co czyni ją całkowicie nieodpowiednią dla wegetarian. Syrop glukozowy wytwarzany jest ze skrobi kukurydzianej. Chociaż jest bezpieczny do spożycia, jest również stosowany jako zagęszczacz lub konserwant w innych produktach, takich jak cukierki, lody i ketchup.

Cukier to po prostu wysokokaloryczny węglowodan. Żelki zawierają również sztuczne barwniki i aromaty, dzięki którym ich smak jest bardzo intensywny. Aromaty to między innymi wanilia, cynamon, ananas, wiśnia i pomarańcza. Chociaż z pozoru mogą wydawać się nieszkodliwe, w rzeczywistości są to bardzo przetworzone produkty, które przy regularnym spożywaniu mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Z tych wszystkich powodów warto samemu zrobić żelki, najlepiej używając do tego agaru zamiast żelatyny. Żelki są podstawą dzieciństwa i chociaż większość z nas z nich wyrosła, nadal są odwiecznym faworytem wśród słodkości! 

Żelki dietetyczne dla wegetarianów bez żelatyny 

Żelki są ulubionym przysmakiem wielu osób. Często jedzą je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak jest pewna grupa osób, która powinna ich unikać — weganie oraz wegetarianie mogą mieć z nimi problem. Powodem jest to, że żelatyna jest zwykle wytwarzana z produktów zwierzęcych, takich jak kości wołowe lub wieprzowe. Jeśli nie chcesz jeść żelków z żelatyną, dostępnych jest kilka alternatyw. Żelki mają miękką konsystencję, dzięki czemu łatwo rozpływają się w ustach. Najpierw zrozummy, czym jest żelatyna.

Żelatyna to białko zwierzęce pozyskiwane z kolagenu (tkanki łącznej), które naturalnie występuje w różnych tkankach zwierzęcych. Rafinowana żelatyna jest wytwarzana z kości i skór świń i bydła. Ponadto może również zawierać tłuszcze zwierzęce (łój), skóry wieprzowe lub skórki wieprzowe (wieprzowina). Oznacza to, że wegetarianie nie mogą jeść żelków zawierających żelatynę w żadnej formie. Aby zadowolić smak galaretek osób, które są wegetarianami, warto zrobić je przy pomocy agaru lub kupić je przez Internet. Agar-agar to roślinna alternatywa dla żelatyny z wodorostów. Stosowany jest jako zagęszczacz, emulgator lub środek żelujący w zakładach przetwórstwa spożywczego i laboratoriach na całym świecie. Agar-agar ma podobne właściwości jak żelatyna: zagęszcza ciecze poniżej ich temperatury wrzenia po podgrzaniu i tworzy żele po ponownym schłodzeniu; łatwo rozpuszcza się również w zimnej wodzie (1 łyżeczka na szklankę wody). 

Jakie są najpopularniejsze smaki żelek dietetycznych?

Żelki są od dawna ulubionym przysmakiem i są dostępne w wielu różnych smakach – tak szerokich, że wybór tych do spróbowania może być trudny. Niektóre z najpopularniejszych smaków to: 

  • Jagoda – Jagody to jeden z najpopularniejszych smaków owocowych do żelek. Jeśli szukasz żelek z jagodami, możesz również rozważyć smaki arbuzowe, malinowe i truskawkowe.
  • Wiśnia: Wiśnia to jeden z najbardziej klasycznych smaków żelki, ale jest też jednym z najpopularniejszych! Te jasnoczerwone cukierki mają intensywny wiśniowy smak, który przypomina ulubione ciasto wiśniowe lub lody.
  • Winogrona: Żelki winogronowe są kolejnym ulubieńcem miłośników słodyczy na całym świecie, ponieważ mają tak wyjątkowy profil smakowy w porównaniu z innymi rodzajami żelek. Te słodkie, fioletowe cukierki mają lekko cierpki smak, który wyróżnia je spośród innych owocowych przysmaków.
  • Cytryna — te żółte żelki mają cierpki smak, który jest idealny na letnie pikniki i inne zajęcia na świeżym powietrzu. 
  • Truskawka – Ten smak jest jednym z najpopularniejszych wśród dzieci, ale lubią go również dorośli, którzy lubią słodki smak świeżych truskawek.
  • Arbuz: To stary faworyt wielu ludzi, zwłaszcza dzieci! Ma słodki smak, który przypomina ludziom lato.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *