najlepsze polskie cukierki czekoladowe

Polskie cukierki czekoladowe o oryginalnym smaku

Polskie cukierki czekoladowe w różnych kształtach oraz smakach, od polskich producentów świetnie smakują w połączeniu z popołudniową kawą czy owocowym sokiem. Kultowe cukierki, które możemy dostać zarówno w większych opakowaniach, jak i na wagę, posiadają swoich wiernych fanów i spora ilość rodzajów pozwala na wybranie ulubionych łakoci, wpisujących się w nasze indywidualne gusta. 

Cukierki oblane czekoladą o niepowtarzalnym smaku 

Klasyczne michałki z wyjątkowo smacznym nadzieniem oraz rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi to kultowe już dziś polskie cukierki czekoladowe, które zyskały popularność dzięki swojej niepowtarzalnej strukturze i konsystencji. Oblane czekoladą słodkości od firmy Wawel z orzechowo-kakaowym nadzieniem mają swoich wiernych zwolenników, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, chętnie zestawiających tego typu podwieczorek z delikatnym cappuccino czy trójwarstwową latte ze spienionym mlekiem. 

Popularność, jaką cieszy się tradycyjna wersja michałków, sprawiła, że firma zaczęła poszerzać swój asortyment, produkując coraz to nowe wersje smakowe, z białą lub deserową czekoladą. Obecnie na rynku możemy znaleźć michałki kokosowe oraz cukierki w białej czekoladzie z jasnym nadzieniem, które rozpływają się w ustach, zapewniając odpowiednią dawkę słodkości dla naszej rodziny oraz przyjaciół. 

Cukierki Trufle to z kolei propozycja dla wielbicieli słodkości, którym odpowiada połączenie czekolady z delikatnymi nutami słodkiego rumu, które przebijają się w nadzieniu. Oblane gorzką czekoladą cukierki, zachwycają wyrafinowanym oraz intensywnym smakiem, który rozpływa się w naszych ustach. Specjalnie dopracowana receptura, bez sztucznych barwników, oraz szata graficzna truflowych słodkości pobudza nasze kubki smakowe i sprawia, że mamy jeszcze większą chęć na skosztowanie tych małych smakowitości. 

Mieszanka wedlowska i inne cukierki czekoladowe

Mieszanka Wedlowska to polskie cukierki czekoladowe, które z powodzeniem rozkręcą każdą imprezę. Orzechowe pierroty, cukierki bajeczne czy słodkie toffiki, oblane mleczną czekoladą. W oryginalnej mieszance każdy znajdzie coś dla siebie, dobierając smaki wedle własnych gust i upodobań. Gustujesz w nieco bardziej owocowych smakach? Mieszanka wedlowska z galaretkami w czekoladzie, to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą skosztować wyjątkowego połączenia smaku owocowego oraz dobrej jakości, deserowej czekolady. Cytrynowe, malinowe, pomarańczowe oraz ananasowe galaretki składające się na klasyczną mieszankę, zastały przygotowane bez dodatku sztucznych aromatów, stawiając na jak największą naturalność słodyczy. 

Kasztanki, tiki taki oraz wypełnione rozpływającym się nadzieniem cukierki malaga to prawdziwa gratka dla fanów czekoladowych słodyczy. W przypadku tych popularnych cukierków, gruba czekoladowa polewa otacza smakowite nadzienie, które wybierzesz zgodnie z własnymi upodobaniami. Cukierki bez sztucznych aromatów, z lecytyną z certyfikowanych ziaren soi (bez GMO), odznaczają się wyjątkowym smakiem, który łączy pokolenia. 

Praliny z nadzieniem pistacjowym to z kolei propozycja dla wszystkich fanów delikatnego płynnego nadzienia, zamkniętego w formie małej czekoladki. Praliny świetnie sprawdzają się jako pomysł na prezent, łącząc w sobie elegancki wygląd oraz wyrafinowany smak pistacji. Tego typu cukierki możesz kupić na wagę albo w ozdobnych opakowaniach, które w oryginalny sposób prezentują słodkości np. na świątecznym stole. 

Ptasie mleczko i draże czekoladowe

Wspominając o popularnych polskich cukierkach czekoladowych, nie należy pomijać również kultowego ptasiego mleczka. Co prawda konsystencja tej klasycznej słodkości różni się nieco od cukierków w tradycyjnym wydaniu, jednak delikatna pianka o waniliowym smaku oblana aksamitną czekoladą, sprawia, że wiele osób zastępuje w ten sposób czekoladowe cukierki w papierkach.

Historia tych wyjątkowych słodyczy sięga okresu dwudziestolecia międzywojennego, kiedy to Jan Wedel, będący właścicielem jednej z największych czekoladowych fabryk, wymyślił recepturę oraz nadał jej chwytliwą nazwę. Prawo do nazywania na wyłączność w ten sposób wyrobów przez Wedla wygasło w latach 50. XX wieku i od tamtej pory „ptasie mleczka” produkowane są przez różne zakłady cukiernicze na terenie całej Polski. Obecnie w szerokim asortymencie można znaleźć wiele wariantów smakowych pianek jak np. pianki cytrynowe, czekoladowe, truskawkowe, o smaku kawy czy śmietanki. 

Cukierki w postaci czekoladowych draży zyskały popularność już wiele lat temu, jednak wciąż można je dostać w większości polskich sklepów. Smakowite kulki o kokosowym lub mlecznym smaku, można bez problemu zabrać ze sobą w podróż, do szkoły czy na spacer, zapewniając sobie słodką przekąskę o dowolnej porze dnia. 

Polskie cukierki czekoladowe od sprawdzonych producentów odznaczają się niezwykle aksamitnym oraz delikatnym smakiem, który zaspokaja potrzeby naszego podniebienia. Każdy cukierek to oddzielnie pakowana porcja słodkości, zapewniająca naszym kubkom smakowym wyjątkowe doznania. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *