najzdrowsza czekolada zjęcie

Najzdrowsza czekolada – czyli jaka?

Powszechnie wiadomo, że najzdrowsza, a zarazem pod wieloma względami najlepsza na świecie jest czekolada gorzka. Cechuje się znacznie mniejszą kalorycznością niż chociażby czekolada mleczna. Ponadto, jej naturalny skład, pełen prawdziwego kakao (które w smaku jest gorzkie) decyduje o niezwykłych właściwościach zdrowotnych gorzkiej czekolady. To właśnie duża ilość zawartego w niej kakao sprawia, że zjedzenie paru kostek wprawia nas w dobry nastrój i relaks. Najzdrowsza czekolada jest pełna naturalnej, roślinnej mocy.

Poznaj sekret najzdrowszej czekolady na świecie

By rozwikłać tajemnice najzdrowszej czekolady na świecie, w pierwszej kolejności należy skupić się na jej głównym składniku — kakao. Na początek kilka liczb. Ile kakao jest w czekoladzie? To zależy której. Jak można się domyślić, największą ilość miazgi kakaowej posiada czekolada gorzka. Stanowi ona przynajmniej 70% składu czekolady (na rynku znajdziesz także czekolady z 90%, a nawet 100% zawartością kakao). Dla porównania czekolada deserowa to od 30% do 70% miazgi kakaowej w składzie, w czekoladzie mlecznej ilość miazgi kakaowej nie przekracza 50% (zwykle oscyluje w okolicach 20%), natomiast czekoladę białą ciężko nazwać czekoladą — nie posiada ani odrobiny miazgi kakaowej. Kiedy wiemy już, że kluczowym składnikiem decydującym o zdrowotności danej czekolady jest kakao, przejdźmy do źródła — pochodzenia tego surowca.

Drzewa kakaowca porastają tropikalne lasy Ameryki Środkowej i Południowej. Tamtejsze ludy od tysięcy lat korzystały z dobrodziejstw tego surowca, traktując go jako boski, magiczny pokarm. Picie kakao towarzyszyło wielu ważnym ceremoniom, przypisywano mu uzdrawiającą moc, nadawano miano łącznika człowieka z naturą. Co ważne — napój przygotowywano z surowego kakao, które swoim wyglądem i właściwościami znacznie odbiega od sproszkowanego kakao stojącego na sklepowych półkach w naszych marketach. Surowe kakao dzięki temu, że nie zostaje poddane procesowi obróbki w wysokich temperaturach, zachowuje ogromną ilość zdrowotnych właściwości. Kakao do Europy przywędrowało wraz z odkryciami Krzysztofa Kolumba. Dziś drzewa kakaowca porastają także tereny Afryki i Azji. Czekolady gorzkie dzięki dużej zawartości miazgi kakaowej — zmielonych, prażonych ziaren kakaowca, zyskały miano najlepszych na świecie czekolad. Mimo iż, największe stężenie zdrowotnych substancji zawarte jest w surowych ziarnach kakao (warto je jeść w takiej formie), to także czekolady gorzkie sporą część tych magicznych właściwości przejmują.

Jaka jest najzdrowsza czekolada?

Kiedy wiemy już, w czym tkwi sekret najlepszej czekolady na świecie (oczywiście w zawartej w niej dużej ilości masy kakaowej!), przyjrzyjmy się jej działaniu. Jaka jest najzdrowsza czekolada? W jaki sposób oddziałuje na zdrowie człowieka? Ziarna kakaowca to skarbnica witamin, mikroelementów, zdrowych tłuszczów. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Tłuszcz oleinowy, stearynowy, palmitynowy, błonnik, witaminy B1, B2, B3, B6, E, PP, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, teobromina, kofeina. To wszystko znajduje się w kakao, a także w czekoladach gorzkich, cudownie oddziaływając na zdrowie osób, je spożywających. Jaka jest najzdrowsza czekolada? W smaku — na pewno gorzka. Niekiedy zmiana nawyku jedzenia mlecznej, bardzo słodkiej czekolady na czekolady gorzkie jest niełatwa, ale niewątpliwie warta wysiłku.

Zdrowotne składniki zawarte w gorzkiej czekoladzie podniosą poziom dopaminy i serotoniny wprawiając cię w pozytywny, zrelaksowany nastrój (co składa się na jej właściwości antydepresyjne). Spożywana codziennie, redukując poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca. Ponadto przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i zmian miażdżycowych w układzie krwionośnym, pozytywnie wpływa na pamięć i funkcje poznawcze. Dzięki dużej zawartości błonnika gorzka czekolada wspomaga odchudzanie, a za pomocą kofeiny — pobudza. Zaskakujące, jak wiele dobrego ma w sobie ten produkt. A to nie wszystko! Antyoksydanty zawarte w masie kakaowej chronią skórę przed szkodliwym działaniem UV i spowalniają jej proces starzenia. W dodatku walczą z wolnymi rodnikami i obniżają ryzyko zachorowania na raka. Taka właśnie jest najlepsza czekolada na świecie — obfitująca zdrowiem.

Najzdrowsza czekolada na rynku — którą wybrać?

Po obszernej wyliczance korzyści płynących ze spożywania kakao zawartego w czekoladach gorzkich nikt nie powinien mieć już wątpliwości, którą czekoladę należy wybrać. Sprawa jest jasna — najzdrowsza czekolada to czekolada gorzka i to właśnie ona musi się znaleźć na naszej liście zakupów, o ile priorytetem dla nas jest zdrowie. Wszystkie inne czekolady pozytywny wpływ na zdrowie mają niewielki, a większość z nich — żaden. Warto wiedzieć o tym, że dodatek mleka do kakao neutralizuje jego zdrowotne działanie, można powiedzieć, że usuwa wszystkie korzyści płynące ze spożywania czekolad gorzkich. Tak więc, o ile chcemy czerpać z naturalnej, zdrowotnej mocy kakao, nabiał musimy odstawić na bok (przynajmniej nie mieszać go z miazgą kakaową). Na niekorzyść czekolad deserowych, mlecznych i białych przemawia także fakt, iż w ich składzie znajdziemy masę cukru, którego negatywnego wpływu na zdrowie tłumaczyć nie trzeba. Wybierając czekolady gorzkie dobrze jest zwrócić uwagę czy nie mają w składzie żadnych E. Ilość tłuszczy w nich zawartych powinna znacznie przeważać ilość cukrów, a miazga kakaowa musi być na pierwszym miejscu listy składników. Warto kupować produkty oznakowane certyfikatami Fairtrade, UTZ czy Rainforest Alliance. Wspierają one ekologię, prawa człowieka i szeroko pojęty sprawiedliwy handel. 

Podsumowując, najzdrowsza czekolada to czekolada gorzka. Nie bez przyczyny zyskała miano najlepszej czekolady na świecie. Lista składników w niej zawartych oddziaływających pozytywnie, wielopłaszczyznowo na zdrowie człowieka jest długa. Wszystko to za sprawą głównego jej elementu — pochodzącego z Ameryki, Afryki lub Azji kakao. Jego ogromna, lecznicza moc była znana rdzennej ludności Ameryki już dawno temu. Teraz cały świat może się nią cieszyć. Wybierając czekolady gorzkie, warto zwrócić uwagę na to, czy ich producenci działają w duchu poszanowania praw człowieka, ekologii i sprawiedliwego handlu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *