ziarna kakaowca

Z czego powstaje czekolada – proces produkcji czekolady

Czekolada jest znana i lubiana na całym świecie. Smakołyk ten można jeść samodzielnie lub wykonać z niego jakieś desery. W skalpach dostępne jest naprawdę wiele produktów, które wytworzono z czekolady. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat procesu jej produkcji.

Jak to się zaczyna – z czego powstaje czekolada?

Mówiąc o produkcji czekolady, przede wszystkim należy zaznaczyć, z czego jest ona wytwarzana. W produkcji wykorzystywane są przede wszystkim ziarna kakaowca. Jest to roślina, która pochodzi z Ameryku Środkowej i Południowej oraz z Afryki.

Kiedy owoce kakaowca w pełni dojrzeją, zbiera się je ręcznie. Kluczem jest odpowiednie przechowywanie – zgodnie z długoletnią tradycją, ziarna powinno się pozostawić w specjalnych drewnianych skrzyniach, które są pokryte liśćmi bananowca. W takich warunkach powinny leżakować przez około tydzień, aby umożliwić proces fermentacji, ponieważ wydzielany alkohol usuwa z owoców kakaowca miąższ oraz ewentualne drobnoustroje. Po takim czasie, ziarna zaczynają też nabierać specjalnego aromatu i smaku.

Kolejnym etapem działań jest suszenie. Tradycyjnym sposobem jest suszenie ziaren na słońcu, jednak coraz częściej w tym celu wykorzystuje się specjalne urządzenia, dzięki czemu proces jest o wiele szybszy. Kiedy zawartość wilgoci jest wystarczająco niska, można rozpocząć selekcję ziaren, a następnie ich prażenie. Jest to etap, który w dużej mierze wpływa na końcowy smak czekolady. Ma on także za zadanie pozbyć się ewentualnych mikroorganizmów, które pozostały w ziarnach. Zwykle podczas produkcji najpierw dokonuje się sterylizacji, dzięki wykorzystaniu specjalnej maszyny, a następnie ziarna traktuje się gorącą parą pod ciśnieniem. Przygotowane w ten sposób ziarna, można prażyć w temperaturze sięgającej 120 do 150 st. C. Po zakończeniu prażenia, trzeba jeszcze oddzielić skorupki od ziaren co jest stosunkowo łatwe. 

Mówiąc o tym, z czego powstaje czekolada, warto także wspomnieć o pozostałych składnikach. Oprócz ziaren kakaowca do produkcji wykorzystuje się także specjalną masę czekoladową, substancje słodzące (cukier), mleko spożywcze, oraz wybrane dodatki, zależnie od tego jaki ma być efekt końcowy.

Jak powstaje czekolada?

Odpowiedź na pytanie: „jak powstaje czekolada?” jest bardzo długa. Proces produkcji jest wieloetapowy i skomplikowany. Kiedy ziarna będą już przygotowane można rozpocząć ich mielenie. W trakcie tego działania najpierw wytwarzana jest chropowata masa, a po pewnym czasie jej konsystencja staje się gładsza. Następnie ma miejsce tzw. konszowanie, czyli dodawanie do masy różnych składników takich jak np. masło kakaowe, lecytyna sojowa, aromaty, wanilia. Jeżeli produktem końcowym ma być czekolada mleczna, konieczne jest także dodanie mleka w proszku. Proces konszowania to zwykle kilku godzin lub nawet kilka dni. 

Ostatnim etapem produkcji czekolady jest jej hartowanie, a także formowanie tabliczek lub innych kształtów i pakowanie. Warto zaznaczyć, że hartowanie inaczej nazywane temperowaniem, to proces polegający na tym, że poddaje się czekoladę działaniu różnych temperatur zgodnie ze ściśle określonym planem. Dzięki podgrzewaniu jej i chłodzeniu na bieżąco zyskuje ona pożądany wygląd. Jeśli podczas odgryzania kawałka czekolady słychać charakterystyczny trzask, można mieć pewność, że czekolada została zahartowana w odpowiedni sposób.

O czym trzeba pamiętać, aby uzyskać idealną tabliczkę czekolady?

Idealna tabliczka czekolady powinna się charakteryzować niesamowitym połyskiem, charakterystyczną strukturą, a także odgłosem trzasku podczas łamania. Oczywiście ważny jest także smak oraz to czy produkt rozpływa się w ustach. 

Aby końcowy produkt był idealny, należy z wielką dbałością podejść do każdego etapu produkcji. Uzyskanie idealnej struktury to przede wszystkim zasługa prawidłowego hartowania oraz mieszania. Jak wspomniano wcześniej, przy temperowaniu bardzo ważna jest precyzja czasu i temperatur. Zwykle dokładne założenia są tajemnicą danego producenta. 

Ze względu na to, że proces produkowania czekolady jest bardzo czasochłonny i skomplikowany, nie każda firma przywiązuje należytą uwagę do przebiegu poszczególnych etapów, przez co efekty końcowe mogą znacznie się od siebie różnić. 

Warto zaznaczyć, że formowanie czekolady i jej pakowanie można wykonać ręcznie lub maszynowo. Ręczne pakowanie jest bardzo trudne, ponieważ trzeba uważać, żeby nie uszkodzić w żaden sposób lśniącej czekolady. 

Cały proces produkcji czekolady może przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Ziarna kakaowca muszą przejść bardzo długą zanim trafią na sklepowe półki. Producenci, którzy mają wieloletnie doświadczenie i tradycję w produkowaniu czekolady traktują to jak słodką przyjemność i prawdziwą sztukę. Najlepsze przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i udostępniane wąskiej grupie odbiorców. Ponadto producenci eksperymentują, łączą różne smaki, wykorzystują dodatki jak np. bardzo popularny ostatnio słony karmel. Dzięki temu wychodzą na przeciw oczekiwaniom odbiorców i oferują im naprawdę wspaniałe i unikalne produkty, po które chętnie się sięga. 

Każdy miłośnik czekolady, powinien wiedzieć jak wygląda proces produkcji jego ulubionego przysmaku. Dzięki temu będzie umiał wybrać najlepsze jakościowo i najsmaczniejsze produkty spośród wielu produktów dostępnych na rynku. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *