czekolada bezmleczna

Czekolada bezmleczna — czy każda czekolada zawiera mleko?

Miłośników czekolady na pewno może ucieszyć fakt, że większość czekolad nie posada w swoim składzie mleka. Czekolady gorzkie i deserowe przeważnie składają się z kakao i cukru. Z tego powodu nie trzeba rezygnować z tych pysznych i zdrowych smakołyków, nawet jeżeli nagle się okaże, że trzeba zrezygnować z produktów mlecznych. Niestety czasami zdarzają się wyjątki, dlatego konieczne jest czytanie etykiet. Oczywiście czekolada mleczna może pozostać w strefie marzeń, gdyż nie da się uniknąć dodania do niej mleka, nie licząc małych wyjątków. 

Jak to jest z tą czekoladą

Czekolady gorzkie o dobrym składzie nie zawierają mleka, gdyż nie jest to potrzebne do wydobycia ich smaku. Niestety w przypadku czekolad mlecznych już sama nazwa wskazuje na obecność tego składnika. Tak samo, jak w przypadku wszelkich nadzień, które zazwyczaj zawierają mleko, a także w większości niezdrowe tłuszcze. Dlatego dla własnego zdrowia można jeść czekoladę gorzką o dobrym składzie, nawet gdy produkty mleczne są niewskazane.

Czekolada bezmleczna również występuje w postaci deserowej. Dzięki temu osoby, które nie przepadają za naturalną goryczą ciemnej czekolady, nie muszą z niej rezygnować całkowicie. Warto jednak pamiętać, że jest w nich o wiele więcej cukru niż w tych gorzkich, a także mniej kakao. Z tego względu nie należy nadmiernie się nimi delektować. Ponadto część z nich może w swoim składzie zawierć mleko. Zazwyczaj zależy to od producenta konkretnej czekolady.

Szukając czekolady bez mleka, warto także przyjrzeć się bliżej produktom wegańskim, które wykorzystują mleka roślinne. Szczególnie osoby, które nie chcą rezygnować ze słodkiej mlecznej czekolady, mogą docenić tego typu wyroby. Niestety w większości produktów dostępnych na rynku mleko jest jednym z wielu używanych składników. Nie tylko może być obecne w czekoladach, ale również w wędlinach, gotowych daniach, wyrobach cukierniczych. Dlatego każdy, kto z jakichś względów musi zrezygnować ze spożycia tego składnika, powinien dokładnie czytać skład wybieranych produktów.

Czekolada bezmleczna — jaką wybrać

Na rynku jest duży wybór czekolad. Wybór powinien opierać się na tym samym, czym należy się kierować w przypadku każdej czekolady. Przede wszystkim czekolady bez mleka powinny zawierać dużą ilość kakao minimum 70%. W ich składzie nie powinny się znajdować szkodliwe tłuszcze takie jak olej palmowy. Powinny być również wolne od sztucznych barwników, konserwantów i nadmiernej ilości cukru. Lepiej wybierać czekolady bez nadzienia, gdyż w tych nadziewanych zazwyczaj jest mleko i szkodliwe tłuszcze. W przypadku czekolad deserowych należy upewnić się, że na pewno do jej produkcji nie zostało użyte mleko. Niestety nie są one zalecane do częstego spożycia. Wynika to faktu, że do ich produkcji wykorzystuje się dużą ilość cukru, aby nadać jej słodki smak. Z tego powodu w większej ilości może negatywnie wpłynąć na zdrowie i powodować nadwagę. Zawierają również mniejszą ilość kakao od 30% do 70%, więc nie wpływają tak korzystnie na organizm, jak te o większej zawartości kakaowca.

Wśród czekolad bezmlecznych ciekawym wyborem może się okazać czekolada wegańska. Produkowana z roślinnych zamienników, występuje w różnych wersjach zarówno gorzkich, jak i mlecznych, ale bez mleka. Ponadto cukier w niej zazwyczaj zastępowany jest zdrowszym zamiennikiem jak np. cukier trzcinowy. Może się okazać zdrowym rozwiązaniem dla tych, którzy nie chcą rezygnować ze słodyczy, jaką daje mleczna czekolada.

Czekolada bezmleczna — zdrowa wegańska alternatywa

Nie każdy jest miłośnikiem gorzkiej czekolady. Niektórzy nie są w stanie jej zjeść, nawet wiedząc, jakie ma właściwości zdrowotne. Czasami jej gorycz może nawet podrażniać wrażliwszy przełyk, powodując kaszel. Gdy do tego dochodzi alergia na mleko bądź świadoma rezygnacja z produktów mlecznych, to wybór pada na czekoladę deserową, która wcale nie jest zdrowszą alternatywą. Jednak jak już wcześniej zostało wspomniane, istnieją zdrowe zamienniki, które mogą w sobie łączyć mleczną słodycz z jednoczesnym brakiem mleka w składzie.

Czekolady bezmleczne wegańskie produkowane są z mleka roślinnego, zazwyczaj kokosowego. Mogą być dostępne zarówno w wersji gorzkiej, jak i mlecznej. Wyróżnić również można czekolady z nadzieniem, które również nie posiadają w swoim składzie mleka. Ponadto nie zawierają szkodliwych tłuszczów, a biały cukier zamieniany jest na cukier trzcinowy, stewie lub ksylitol. Czekolady bez mleka mogą być smaczne, słodkie i zdrowe jednocześnie. Nie trzeba z nich rezygnować, wystarczy znaleźć odpowiednie produkty. Wśród producentów czekolad wegańskich można m.in. wyróżnić czekolady bez mleka takie jak:

  • EnerBIO
  • Ichoc,
  • Bonvita,
  • Benjamissimo,
  • czekolady Łuczniczka.

Większość supermarketów posiada produkty wegańskie w tym czekolady. Wybór jest duży, dlatego każdy może znaleźć swoją ulubioną. Zazwyczaj takie czekolady są nadziewane owocowymi musami, orzechami, płatkami ryżowymi, skórką pomarańczową, mogą też występować w wersji białej czekolady lub ciemnej — wszystkie bez dodatku mleka.

Rezygnacja z mleka nie oznacza rezygnacji z czekolady

Bez względu na powód rezygnacji z mleka nie trzeba rezygnować z czekolady. Większość czekolad gorzkich nie zawiera w sobie tego składnika. Zawsze można wybrać też wersję słodszą, czyli czekoladę deserową, która również przeważnie nie zawiera w sobie nabiału. Zdrową słodką alternatywą mogą być czekolady wegańskie. Zawierają w swoim składzie tylko roślinne składnik bez względu czy jest to czekolada biała, czy gorzka. Czekolada posiada korzystne dla zdrowia właściwości, z których nie trzeba rezygnować. Wystarczy wybierać produkty z odpowiednim składem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *