czekolada waniliowa

Czekolada waniliowa – podwójne korzyści dla zdrowia!

Czekolada to słodycz, który dane jest nam kosztować w najróżniejszych wariacjach. Zdecydowanie dobrą informacją jest fakt, że ma on istotny, pozytywny wpływ na nasze zdrowie i kondycję psychofizyczną! Dziś przyjrzymy się interesującemu połączeniu czekolady i wanilii oraz temu, jakie korzyści możemy z niego czerpać!

Wpływ czekolady na nasze zdrowie

Badania jednoznacznie pokazują, iż czekolada obfituje w ponad 600 substancji, które wykazują bardzo dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Jedząc czekoladę, dostarczamy wobec tego do naszego organizmu między innymi:

  • węglowodany – wspierające funkcje mózgu, rdzenia kręgowego i czerwonych komórek krwi człowieka,
  • białko – niezbędne do regeneracji i budowania tkanki mięśniowej,
  • magnez – wspierający układ sercowo – naczyniowy, nerwowy oraz kurczliwość mięśniową,
  • żelazo – mające za zadanie dotleniać narządy i mięśnie człowieka,
  • mangan – odpowiadający za płodność, odpowiedni poziom libido oraz sprawność seksualną,
  • flawonoidy – o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających,
  • błonnik – do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego,
  • antyoksydanty – przeciwdziałające szkodliwemu działaniu wolnych rodników,
  • fenyloetylamina – do produkcji uszczęśliwiających neuroprzekaźników jakimi są serotonina i dopamina,
  • witaminę A – wspierającą odnowę komórek skóry,
  • witaminę E – dbającą o aparat wzrokowy,
  • witaminy z grupy B – o zbawiennym wpływie na kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • kwasy omega – 6 – wykorzystywane przy produkcji hormonów [1][2].

Nie dziwi wobec powyższego fakt, że jedzenie czekolady zalecane jest przed ważnymi egzaminami, by podnieść poziom pracy funkcji poznawczych czyli pamięci, uwagi i koncentracji. A jak ma się do tego czekolada waniliowa?

Wanilia – przyprawa o wielu właściwościach

Wanilia jest powszechnie znaną przyprawą, która podobnie jak czekolada ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia człowieka. Odznacza się ona przyjemnym, unikatowym zapachem, rozkosznym aromatem i naprawdę wyjątkowym smakiem. Wanilia pochodzi z lasów tropikalnej Ameryki Południowej i Środkowej. Dziś uprawiana jest w wielu miejscach na świecie, a największym producentem tej przyprawy jest obecnie Madagaskar, z którego pochodzi wanilia nazywana burbońską. Innymi rodzajami, z którymi możemy się spotkać to odmiana mauretańska sprowadzana prosto z Seszeli i Mauritiusie. Jakościowo zdecydowanie wyróżnia się na tle innych wanilia meksykańska.

Świeża wanilia jest całkowicie bezwonna, charakterystycznego aromatu nabiera dopiero po zerwaniu, poddaniu procesowi fermentacji i końcowemu suszeniu. Przyjmuje się, iż im starsza wanilia – tym smak jest mocniejszy a wonność wyraźniejsza. Proces pozyskiwania wanilii jest wyjątkowo żmudny, dlatego możliwości otrzymywania jej są ograniczone, a ceny są zdecydowanie niebagatelne.

Wedle wyników badań ma szansę pomóc osobom, które borykają się z:

  • stanami napięcia nerwowego,
  • wysokim poziomem stresu,
  • problemami ze snem,
  • alergią,
  • astmą,
  • chorobami górnych dróg oddechowych.

Szczególnie dla osób cierpiących z powodu alergii, astmy i chorób górnych dróg oddechowych korzystnym będzie dodawanie waniliowego olejku eterycznego do kominków zapachowych bądź nawilżaczy powietrza.

Czekolada waniliowa – wszystkie jej oblicza

Czekolada waniliowa zagwarantuje absolutnie niepowtarzalną mieszankę dobroczynnych dla organizmu składników odżywczych. Doczekała się ona wielu swoich wydań, z których najbardziej interesującymi wydają się propozycje takie jak:

  • czekolada waniliowa z dodatkiem prawdziwej wanilii burbońskiej – smak prosto z Madagaskaru,
  • czekolada waniliowa w wersji bio – to produkty eco-friendly, dzięki ich certyfikacji będziemy mieli pewność, że składniki wykorzystane do jej produkcji nie zagrażały na żadnym etapie środowisku,
  • czekolada waniliowa z dodatkami – dla zwolenników urozmaiceń,
  • czekolada waniliowa wegańska – nie zawiera produktów pochodzenia odzwierzęcego, sprawdzi się idealnie również w przypadku osób, które stosują dietę bezglutenową,
  • biała czekolada waniliowa – dla smakoszy mleczno – waniliowego smaku,
  • czekolada waniliowa do picia – idealna do przygotowania na gorąco i na zimno, co z pewnością urozmaici zarówno letnie jak i zimowe poranki.

Czekolada waniliowa będzie świetnym połączeniem mocy kakao i właściwości egzotycznej przyprawy. Te produkty, które pochodzić będą z najlepszych upraw, wykonywane w unikalnych manufakturach będą genialnym pomysłem na nietuzinkowy prezent dla osoby bliskiej. Czekolada waniliowa, która ma prosty, czytelny skład z pewnością ujawni wszystkie powyższe właściwości prozdrowotne, stanowiąc przyjemność dla podniebienia i źródło mnóstwa substancji odżywczych.

Teksty źródłowe:

1. Musioł, M., Błoński, B., Stolecka-Warzecha, A., Paprotna-Kwiecińska, J., & Wilczyński, S. (2018). Wpływ czekolady na zdrowie człowieka. Annales Academiae Medicae Silesiensis, 69–79.

2. Motyl – Patelska, L., Nebesny, E. (2003). Właściwości odżywcze i aspekty prozdrowotne czekolady. Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia; 2003; (67); 109-119.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *