czekolada na dzień mamy

Jaką czekoladę na Dzień Mamy najlepiej podarować?

Czekolada na Dzień Mamy powinna mieć w swoim składzie tylko najlepsze składniki bez zbędnych dodatków. Czekolada ma właściwości prozdrowotne pod warunkiem, że jej skład jest prosty i krótki. W czekoladzie na Dzień Mamy powinno być jak najwięcej dobroczynnych składników, a najważniejszym z nich jest kakao. Im jest go więcej, tym lepiej.

Na pewno warto wyeliminować produkty, w których składzie znajdują się barwniki, konserwanty, sztuczne aromaty, emulgatory lub genetycznie modyfikowane dodatki sojowe. Wyższa zawartość kakao to mniej miejsca na substancje niekorzystne dla zdrowia. Przed wyborem czekolady na Dzień Mamy dobrze jest dokładnie przeanalizować skład i zdecydować się na tą, która będzie miała pozytywny wpływ na zdrowie ukochanej osoby.

Dlaczego czekolada to najlepszy prezent?

 Kakao to podstawowy składnik czekolady, a jednocześnie „superfood”. Warto wybierać czekoladę z jak najwyższą zawartością tego składnika, ponieważ ma on dobroczynne właściwości. Już dwie tabliczki ciemnej czekolady zjedzone w ciągu tygodnia zmniejszają ryzyko udaru mózgu za sprawą zawartych w nich flawonoidów o właściwościach antyoksydacyjnych. Czekolada na Dzień Mamy to dobry prezent również z powody obniżenia ryzyka pojawienia się zakrzepów krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału serca. Wysoka zawartość flawonoidów ma zbawienny wpływ na koncentrację, a zawarty w kakao pentamer zmniejsza zdolność komórek nowotworowych do rozprzestrzeniania się w organizmie. Zawarte w gorzkiej czekoladzie przeciwutleniacze chronią komórki przed wolnymi rodnikami,

Spożywanie 1-2 kostek gorzkiej czekolady dziennie będzie miało odczuwalny wpływ na organizm. Naczynia krwionośne wzmocnią się, dzięki czemu spadnie ryzyko pojawienia się wielu schorzeń, w tym chorób sercowo-naczyniowych. Flawonoidy zapobiegają chorobom krążenia, minimalizują ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej, a także różnego rodzaju infekcji. Gorzka czekolada jest bogata w magnez, który ma zbawienny wpływ na pracę mózgu oraz mięśni. Zawartość tego pierwiastka w 1 tabliczce 100 g to aż 165 mg. Pirazyna, którą zawiera czekolada, poprawia koncentrację, a teobromina łagodzi kaszel.

Która czekolada na Dzień Mamy będzie najlepsza?

Najlepsza czekolada na Dzień Mamy to taka, która będzie zawierała 70-99% kakao. Zawiera najwięcej magnezu, antyoksydantów oraz błonnika. W czekoladzie deserowej można znaleźć kakao w ilość 50-70%, natomiast w mlecznej będzie to 25-50%. W czekoladzie mlecznej można znaleźć dużo cukru oraz tłuszczu, a także mleko w proszku albo śmietankę. Najlepiej wybierać czekoladę z krótkim składem, w której będzie kakao w postaci ziarna kakaowca albo miazgi kakaowej, cukier trzcinowy oraz wybrane naturalne dodatki, czyli np. mięta, skórka pomarańczy, trawa cytrynowa albo chili.

Czekolada na Dzień Mamy powinna mieć zawartość kakao w wysokości 70-99% oraz krótki i prosty skład. To daje pewność, że prezent przyniesie nie tylko radość, ale będzie dobry dla zdrowia. Czekolada dobrej jakości będzie miała błyszczącą powierzchnią, będzie twardy i nie będzie się wyginać. Warto zwrócić na to uwagę. Dobrej jakości produkt chrupie podczas spożywania. Warto zdecydować się na czekoladę, która w składzie ma jedynie tłuszcz kakaowy. Pozostałe tłuszcze roślinne nie są mile widziane. W czekoladzie gorzkiej jest niemal dwa razy mniej cukru niż w czekoladzie mlecznej, co ma duże znaczenie dla zdrowia oraz kaloryczności.

Której czekolady na Dzień Mamy lepiej unikać?

Najlepiej zrezygnować z zakupu czekolady na Dzień Mamy, która ma w składzie dużą ilość składników. Najważniejsze są dwa: ziarno kakaowca oraz cukier i one wystarczą do wytworzenia gorzkiej czekolady. Masło kakaowe nada kremową konsystencję. Warto unikać emulgatorów, które są związkami chemicznymi mającymi za zadanie zwiększyć trwałość konsystencji. Emulgatory obniżają koszty produkcji. Olej palmowy nie ma korzystnego smaku i jest tani, przez co stosuje się go jaki zamiennik masła kakaowego. Można go znaleźć w czekoladzie niskiej jakości. Lepiej omijać produkty, które w swoim składzie mają sztuczne aromaty. Nie są zdrowe, ale są tanie, dlatego producenci chętnie je dodają.

Biała czekolada, mimo iż lubiana, nie jest dobrym pomysłem na prezent, ponieważ stanowi mieszankę cukry, aromatów oraz tłuszczu. Można w niej znaleźć śladową zawartość kakao. Zdecydowanie lepiej jej unikać, ponieważ nie ma pozytywnego wpływu na zdrowie, a wręcz przeciwnie. Lepiej zrezygnować również z czekolad nadziewanych, gdyż są wypełnione emulgatorami, konserwantami, cukrem, regulatorami kwasowości i tłuszczami roślinnymi.

Warto pamiętać, że czekolada ma dużą wartość energetyczną i w 100 g produktu może znajdować się aż 540 kcal. Optymalna ilość spożywanej gorzkiej czekolady to jedna lub dwie kostki dziennie.

Czekolada na Dzień Mamy

Czekolada na Dzień Mamy powinna mieć niewielką ilość składników wymienionych w składzie. Najlepiej, aby miała wysoką zawartość kakao oraz brak zbędnych dodatków, które cechuje negatywny wpływ na zdrowie. Najlepszym prezentem będzie czekolada gorzka. Jest ona najkorzystniejsza dla organizmu, dlatego będzie najcenniejszym upominkiem dla ukochanej osoby.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.