Biała czekolada z truskawkami idealnym połączeniem
Biała czekolada z truskawkami to wręcz idealny duet. Słodki smak orzeźwiającego owocu idealnie będzie się komponował razem ze słodyczą białej czekolady. To ciekawe zestawienie możesz spotkać zarówno w sklepie spożywczym, w postaci smakowej czekolady, ale też możesz połączyć te dwa osobne składniki u siebie w kuchni i wyczarować z tego wszystkiego coś na prawdę pysznego.
- Jak produkuje się białą czekoladę?
- Właściwości białej czekolady
- Jak można inaczej połączyć białą czekoladę z truskawkami w kuchni?
- Podsumowanie
Nie ważne czy jest sezon na truskawki, czy też nie. Zawsze możesz wykorzystać mrożone owoce, które w towarzystwie białej czekolady będą stanowiły wspaniałe połączenie. Jak produkuje się białą czekoladę, jakie ma właściwości, w końcu jak można wykorzystać truskawki i białą czekoladę, by przyrządzić coś na prawdę dobrego?
Jak produkuje się białą czekoladę?
Najprościej mówiąc, czekolada wytwarzana jest podczas bardzo powolnego, uważnego i stopniowego rozpuszczania masła kakaowego. Następnie, w odpowiednim czasie dodaje się mleko w proszku, cukier oraz wszystkie inne dodatki, w tym na przykład bakalie albo owoce w tym zasuszone truskawki. Dokładniej mówiąc, wyrób takiej czekolady od początku (począwszy od pozyskiwania owoców z właściwego drzewa) to nieco dłuższy proces niż sama produkcja. Na początku więc organizuje się zbiory owoców rośliny, zwanej kakaowcem. To z nich właśnie pozyskuje się słodki miąższ, w którym nagromadzone są ziarna. Z 25 owoców wydobywa się około 2 kg suchych ziaren.
Następnie wszystkie nasiona poddawane są procesom fermentacji, podczas której wydobywany jest charakterystyczny, aromatyczny zapach czekoladowy. Dalej następuje suszenie nasion. Ten etap odbywa się albo w specjalnej suszarni, albo wystawia się je na słoneczną ekspozycję, pamiętając o tym, by unikać wilgoci i suszyć je w odpowiednim klimacie bez deszczu. Ziarna pakuje się do tzw. jutowych worków. Kolejnym etapem jest prażenie, kiedy odparowuje się wodę z ziaren. Ten proces wymaga także odpowiedniej temperatury. Ziarna praży się w od 100 do 140 st. C przez 20-30 minut. Dalej następuje złuszczanie, gdzie w specjalnym sprzęcie – łuszczarce obiera się nasiona ze skorupek.
Tak przygotowane ziarenka są jadalne oraz tym samym stają się gotowe do dalszych procesów. Następnie ziarna w temperaturze 70 st. C zostają zmielone. W taki sposób otrzymujemy masę kakaową, z której pozbywamy się tłuszczu. Powstałe masło kakaowe łączy się z pozostałymi składnikami i grzeje się to wszystko w temperaturze 60 st. C. Następnie tak powstałą masę się dodatkowo chłodzi, aby była odpowiednio twarda. Potem jest już ostatni etap, czyli formowanie i pakowanie. Czekoladowy płyn wlewa się w odpowiednie foremki a dalej, po zastygnięciu pakuje w sreberka.
Właściwości białej czekolady
Pamiętaj, że wysokiej jakości biała czekolada zawiera 33% masła kakaowego. Do wyrobu tej słodkości wykorzystuje się jeszcze w odpowiednich proporcjach cukier, mleko oraz różne inne dodatki, które odpowiadają za tak wyjątkowy smak tej odmiany czekolady. Poza tym w białej czekoladzie znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K, a także minerały – żelazo, wapń, potas, fosfor oraz magnez. 100 gramach białej czekolady będzie zawierało 6 g. białka, 35 g. tłuszczu, 57 g. węglowodanów oraz 564 kcal.
Mimo wszystko, czekolada jak to każda inna słodkość, zawiera w sobie sporo składników, które wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Jeśli chodzi o te dobre właściwości, posiada ona kwasy omega-3 oraz omega-6, które odpowiadają za nasz układ sercowo-naczyniowy. Niestety, jeśli chodzi o błonnik, w tej białej czekoladzie znajdziemy go znacznie mniej, niż w pozostałych czekoladach, bo tylko 0,2 g na 100 g produktu.
Jak można inaczej połączyć białą czekoladę z truskawkami w kuchni?
Możesz połączyć te dwa składniki i wyczarować na przykład energetyczny mus z białej czekolady z truskawkami. Wystarczy przygotować miskę truskawek, całą tabliczkę białej czekolady oraz 200 ml śmietany 30%. Należy najpierw zmiksować owoce. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę trzeba wymieszać z truskawkami. Ubitą mikserem śmietankę połączyć z pozostałymi składnikami i gotowe. Zamiast śmietanki możesz wykorzystać także serek mascarpone. Wystarczy połączyć serek z roztopioną czekoladą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Dalej trzeba ułożyć w pucharku pokrojone truskawki, a na to wyłożyć gotową białą masę wyjętą z lodówki. Możesz też przyrządzić szczególnie latem, orzeźwiające lody truskawkowe z białą czekoladą. Należy zgromadzić 50 g cukru pudru, 50 g białej, pokrojonej czekolady, oraz 300 g mrożonych truskawek. Trzeba połączyć ze sobą wszystkie składniki, miksując wszystko blenderem, a na koniec uzyskać kremową konsystencję.
Podsumowanie
Najlepiej wybierać w sklepie gorzką albo ciemną czekoladę. Ta biała jest bardzo kaloryczna i niestety nie jest polecana osobom na diecie. Jeśli bardzo lubisz już tę odmianę czekolady, warto zwrócić uwagę pod etykietą na to, czy posiada ona tłuszcz kakaowy, a nie tłuszcz roślinny. Mimo wielu witamin oraz minerałów, białą czekoladę należy jeść sporadycznie, zwłaszcza, jeśli chcemy zadbać o swoją sylwetkę. Biała czekolada z truskawkami to wspaniała alternatywa dla wszystkich fanów oraz miłośników tego rodzaju słodyczy.