Jaka czekolada do czekoladziarki?
Chyba każdy z nas lubi czekoladę. Jest to jeden z najczęściej sprzedawanych i najpopularniejszych przysmaków. Czekolada świetnie poprawia humor, a podawana w formie płynnej rozgrzewa. Można ją dodawać do różnych deserów i ciast. Możliwości jest naprawdę wiele, a na sklepowych półkach można znaleźć najróżniejsze produkty czekoladowe. Fani czekolady z pewnością nie raz spotkali się z czekoladziarką, czyli urządzeniem, które obowiązkowo powinno się znajdować w każdej kawiarni czy restauracji. Dzięki ich zastosowania można uzyskać czekoladę o idealnej temperaturze i konsystencji. Warto wiedzieć jaka czekolada najlepiej nadaje się do czekoladziarki.
Czym jest czekoladziarka?
Czekoladziarki to profesjonalne urządzenia, które pozwalają na roztapianie, podgrzewanie oraz mieszanie czekolady. Świetnie sprawdzają się przede wszystkim w lokalach gastronomicznych, które specjalizują się w serwowaniu różnego typu deserów oraz napojów, a także w domach.
Warto zaznaczyć, że jest to bardzo uniwersalne urządzenie, ponieważ można do niego wlewać także takie produkty jak wino, piwo czy inne napoje, które dobrze smakują na ciepło. Najpopularniejsze czekoladziarki mogą mieć pojemność: 3 litrów, 5 litrów lub 10 litrów.
Czekoladiarki są bardzo praktyczne. Urządzenia te w jednym czasie wykonują wiele zadań. Ich najważniejsze elementy to termostat oraz grzałka, dzięki którym można precyzyjnie utrzymać temperaturę roztapianej czekolady, a później wygodnie dozować potrzebną ilość produktu, który potem można nalewać np. do filiżanki czy kubka.
Czekolada do czekoladziarki
Chcąc przygotować czekoladę w czekoladziarce, należy zdecydować się na zakup produktów najlepszej jakości. W sklepach dostępne są czekolady do picia najwyższej jakości w wielu smakach, które będą przepysznie smakowały na gorąco.
Dobrym rozwiązaniem jest także zakup całego pakietu czekolad, dzięki czemu będzie można serwować gościom w lokalu różnego różnorodne napoje czekoladowe!
Przepisy na idealne czekolady pitne
Przygotowując czekoladę do picia, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach, które bezpośrednio przekładają się na smak otrzymanego naparu. Przede wszystkim o smaku czekolady w dużej mierze decyduje stosunek mleka do czekolady. Najlepsza proporcja to 1:1. Ważną kwestią jest także podawanie czekolady w odpowiednim kubku lub filiżance o grubszych ścianach, aby jak najdłużej trzymał ciepło.
Do najpopularniejszych produktów należy m.in.:
- tradycyjna czekolad do picia,
- biała czekolada,
- rozgrzewająca czekolada z rumem,
- foudee czekoladowe,
- czekolada na gorąco z przyprawami.
Przygotowując popularne napoje czekoladowe w czekoladziarce, należy w pierwszej kolejności podgrzać mleko i dodać do niego część czekolady, a następnie dobrze wymieszać oba produkty. Jeśli mleko jest nagrzane do odpowiedniej temperatury, czekolada z pewnością będzie się dobrze rozpuszczała, w przeciwnym razie można wnioskować, że mleko jest za chłodne i trzeba je jeszcze trochę podgrzać.
Jeżeli po połączeniu składników okaże się, że otrzymana czekolada jest zbyt płynna, dobrym rozwiązaniem jest dodanie jednej łyżeczki kakao na 200 g czekolady.
Czekolada przygotowana w czekoladziarce powinna być spożywana jak najszybciej po przygotowaniu, maksymalnie po 24 godzinach. Po nalaniu czekolady do kubka lub filiżanki, można dodatkowo wykorzystać wybrane posypki czy inne dodatki smakowe, aby napój był jeszcze smaczniejszy. Ciekawym dodatkiem może być np. likier smakowy, albo rum. Jeśli jednak w czekoladziarce przygotowuje się czekoladę smakową np. karmelową, należy uważać z doborem dodatków, aby nie przedobrzyć.
Wśród innych, sprawdzonych i lubianych dodatków do czekolad pitnych, warto wyróżnić takie produkty jak: kardamon, wanilię, cynamon, papryczkę chili, bitą śmietaną, likiery itd. Możliwości jest naprawdę wiele, można dowolnie eksperymentować i tworzyć interesujące kompozycje wedle własnych potrzeb i preferencji.
Chcąc przygotować w czekoladziarcie białą czekoladę pitną, należy zmieszać śmietankę i mleko i zagotować, a następnie dodać białej czekolady i ponownie dobrze wymieszać. Bardzo ważną kwestią są odpowiednie proporcja poszczególnych składników. Można np. sięgnąć po 200 ml śmietanki przy 600 ml mleka i 200 g białej czekolady.
Czekolada do picia przygotowana w czekoladziarce to prawdziwy hit. Napój tej wyróżnia się oryginalnym i głębokim smakiem, a także niezwykłym aromatem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów czy ciasto, albo jako samodzielny produkt. Warto w swoim lokalu gastronomicznym zdecydować się na wykorzystanie profesjonalnej maszyny do czekolady, aby móc zaoferować swoim klientom produkty najwyższej jakości wyróżniające się niepowtarzalnym smakiem.
Czekoladziarka to urządzenie, dzięki któremu przygotowanie gorącej czekolady staje się o wiele prostsze i szybsze. Jak wspomniano wcześniej, świetnie sprawdzi się także do przygotowania innych napojów podawanych na gorąco. Czekoladziarka powinna być obecna w każdym lokalu gastronomicznym, a przede wszystkim w kawiarniach.