ile wazy czekolada

Ile waży tabliczka czekolady?

Czekolada to raj smaków i aromatów. Można ją znaleźć w dowolnym miejscu na świecie. Różnią jedynie się jakością, ceną oraz wagą. Standardowa tabliczka czekolady, którą wszyscy jedliśmy, waży 100g. 100 – gramowy baton to około 20 kostek czekolady (w zależności od producenta). Według mnie 20 kostek czekolady to idealna ilość dla naszego żołądka. Niektórzy lubią czekoladę, a niektórzy ją uwielbiają. To bardzo skomplikowane pytanie, dlaczego ludzie tak bardzo lubią czekoladę. Czekolada istnieje od setek lat i nadal jest bardzo popularna. Może to być spowodowane tym, że smakuje dobrze lub sprawia, że ludzie czują się dobrze.

Dlaczego tak bardzo uwielbiamy czekoladę?

Czekolada. Samo wypowiedzenie tego słowa sprawia, że ludziom idzie ślina z usta. To ulubiony deser wszystkich pokoleń, kusi słodyczą i pieści nasze zmysły. Od dawna jest obecna w naszym życiu i zajmowała ważne miejsce w wielu kulturach. Dziś przyjrzymy się, co kryje się za tą ukochaną słodyczą i spróbujemy odkryć tajemnicę jej spektakularnego sukcesu.

Czekolada jest nie tylko smaczna, ale także dobra dla zdrowia człowieka. W dzisiejszych czasach bardzo ważne jest dla nas ile waży czekolada. Potrzebujemy tego do wypieków lub do swojej diety aby zmieścić się w zapotrzebowaniu kalorycznym. W czasach starożytnych czasach nikt się nie zastanawiał ile waży czekolada.

Właściwości zdrowotne ciemnej czekolady są dobrze ugruntowane. Oto siedem powodów, dla których powinieneś codziennie pić mały kwadrat gorzkiej czekolady:

  • Zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego. Może to pomóc obniżyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca i nowotwory.
  • Czekolada zawiera dużo dobrych minerałów. Wiemy, że kakao zawiera duże ilości żelaza, magnezu, miedzi, manganu, potasu, fosforu i cynku. Jest również dobrym źródłem błonnika.
  • Zawartość tłuszczy nasyconych, ale tylko o połowę mniej niż inne słodycze (cukierki).
  • Ma właściwości poprawiające nastrój dzięki zawartym w niej związkom chemicznym: kofeinie, teobrominie i fenyloetyloaminie (PEA). PEA jest tą samą substancją chemiczną, którą wytwarza twój mózg, kiedy czujesz, że się zakochujesz.
  • Zawiera dużo błonnika rozpuszczalnego — dobrego dla trawienia i obniżającego poziom cholesterolu — oraz błonnika nierozpuszczalnego — dobrego również dla zdrowia układu pokarmowego.
  • Ciemna czekolada ma bardzo wysokie stężenie flawonoidów (rodzaj przeciwutleniacza). Związki te pomagają zwalczać w organizmie wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek i zmarszczki. Pomagają również w regulacji ciśnienia krwi, krzepnięciu krwi i wrażliwości na insulinę

Historia czekolady rozpoczęła się tysiące lat temu w Ameryce Południowej. Aztekowie tak bardzo kochali ziarna kakaowe, że używali ich jako środka płacenia podatków, a nawet jako waluty. Bardzo ciekawe jest również pochodzenie współczesnej nazwy czekolady. W rzeczywistości pochodzi od azteckiego „xocolatl”, co oznacza gorzką wodę. Aztekowie wierzyli, że drzewo kakaowe jest darem od Boga, twórcy wszystkiego, co piękne. Nic dziwnego, że tak uwielbiany produkt istnieje od wieków i był tak popularny od czasów starożytnych aż do teraz.

Jak powstaje czekolada i ile waży?

Proces produkcji czekolady zaczyna się w tropikach, gdzie rosną drzewa kakaowe. Drzewa kakaowe to małe, wiecznie zielone rośliny, które rozwijają się w tropikalnych warunkach w pobliżu równika. Wytwarzają duże strąki wypełnione nasionami (zwanymi również fasolą).

Około 70% kakao pochodzi z Afryki Zachodniej, a innymi głównymi producentami są Ameryka Południowa i Azja. Ziarna są zbierane ze strąków i umieszczane w stosach, aby fermentowały przez 5-7 dni. Podczas fermentacji ziarna są utrzymywane w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Powoduje to rozkład enzymów w ziarnach i przygotowanie ich do palenia. To wzmacnia smak czekolady poprzez karmelizację niektórych cukrów i dodatkowo rozkłada enzymy.

Po fermentacji fasola jest suszona na słońcu przez około tydzień. Suszone ziarna kakaowe można przechowywać przez kilka miesięcy, nie tracąc wiele ze swojego smaku i aromatu. Następnie Ziarna są palone w wysokich temperaturach, aby wydobyć ich smak. Proces ten trwa kilka godzin i jest starannie zaplanowany w czasie, ponieważ smak końcowej czekolady oraz to ile waży czekolada zależy od stopnia ich wypalenia. W dalszej kolejności łupiny każdego ziarna są usuwane, aby wyekstrahować czyste śruty kakaowe, które są kawałkami prażonych ziaren kakaowych z usuniętą całą lub większością łuski. Następnie mielone na „masę kakaową”, gęstą ciecz, która zawiera zarówno miazgę kakaową, jak i masło kakaowe (tłuszcz) i ma ciemnobrązowy kolor. Aby uzyskać produkty czekoladowe, takie jak mleczna, biała lub ciemna czekolada, miesza się różne ilości masła kakaowego i innych składników, takich jak cukier i substancje stałe mleka, aby uzyskać szeroką gamę smaków i tekstur. Na koniec czekolada jest temperowana — podgrzewana, schładzana i ponownie podgrzewana, aby nadać jej błyszczący połysk i gładką konsystencję, którą wszyscy znamy i kochamy. W ten sposób otrzymujemy naszą ulubioną słodycz. To ile waży czekolada oraz na ile kostek jest podzielona zależy od producenta.

Ile wazy czekolada orzechowa oraz inne rodzaje czekolad? 

Prawdopodobnie znasz różne rodzaje czekolady: półsłodką, mleczną, ciemną, białą i tak dalej. Wszystkie odgrywają inną rolę w pieczeniu i gotowaniu. Często spotyka się też pytanie czy ile waży czekolada orzechowa lub ile waży czekolada milka. Czy jest jakaś różnica wagowa między zwykłą mleczną czekoladą a taka ,która jest wypełniona orzechami i innymi dodatkami?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: nie, nie ma różnicy w wadze czekolad. Istnieją gramatury, których producenci ściśle się trzymają. Są czekolady 100g , 200g.Największa tabliczka czekolady na rynku waży 300g. Ilość czekolady w tabliczce nie zmienia się, zmienia się tylko ilość dodatków. 

Pierwszy rodzaj to mleczna czekolada. Jest to najpopularniejszy z nich wszystkich i jest wytwarzany z połączenia kakao, cukru i mleka. Czekolada mleczna jest uwielbiana przez wiele osób ze względu na swoją kremową konsystencję i słodki smak. Drugi rodzaj to biała czekolada. Mimo, że zawiera masło kakaowe, nie zawiera suchej masy kakaowej. Ponieważ brakuje w niej masy kakaowej, biała czekolada ma bardzo słodki smak. Trzeci rodzaj to czekolada gorzka. W przeciwieństwie do czekolady mlecznej i białej, czekolady gorzkie są wytwarzane z bardzo małym procentem mleka lub w ogóle nie zawierają mleka. Są idealne jako dodatek do naszej diety.

Podsumowanie

Jak wspomniałem powyżej, czekolada ma wiele właściwości zdrowotnych. Ze względu na bogactwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy w czekoladzie zdecydowanie warto ją spożywać. Może nam pomóc w poprawie funkcjonowania mózgu, zmniejszeniu ryzyka chorób serca i ochronie skóry przed promieniami UV. I oczywiście sprawia, że czujemy się dobrze!

Badanie sugeruje, że spożywanie czekolady może obniżać ciśnienie krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Co więcej, naukowcy wspomnieli, że ludzie, którzy jedli ciemną czekoladę, mieli mniejsze ryzyko rozwoju chorób układu krążenia niż ci, którzy nie jedli gorzkiej czekolady.

Podsumowując, czekolada może być korzystna, jeśli jest spożywana z umiarem. Ważne jest, aby kontrolować wagę i unikać spożywania zbyt dużej ilości cukru lub tłuszczu. Mam nadzieję, że ten artykuł przekonał również osoby, które nie przepadają za czekoladą. Następnym razem, gdy jesz jeden z nich, pamiętaj, że nie tylko poczujesz się lepiej, ale także pobudzisz organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów odpowiedzialnych za nasze szczęście.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *