czekolada czekoladopodobna

Czekolada czekoladopodobna — czy można ją nazwać czekoladą?

Czekolada posiada wiele składników wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Urozmaicanie diety produktami czekoladowymi może przynieść wiele zalet. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że czekolada, a wyroby czekoladopodobne to nie jest to samo. Przede wszystkim czekolada czekoladopodobna nie jest wcale czekoladą, tylko czymś przypominającym czekoladę, w dodatku szkodliwym dla zdrowia. Dlatego ważne jest dokładne czytanie tego, co się znajduje na opakowaniach produktów, które wrzucamy do koszyków.

Czekolada czekoladopodobna  — co to takiego

Czekolada w swoim składzie posiada miazgę kakaową. W zależności od jej rodzaju procent miazgi może się różnić, jednak jest to składnik świadczący o tym, że jest to czekolada, a nie wyrób czekoladopodobny. W przypadku czekoladopodobnych produktów tłuszcz kakaowy został zastąpiony innymi tłuszczami takimi jak oleje z roślin tropikalnych, a nawet olej rzepakowy. Czekolada czekoladopodobna ma na celu przypominanie smakiem i zapachem czekoladę jednocześnie generując niższy koszt produkcji.

Niestety tylko z pozoru przypomina czekoladę. Różni się nie tylko pod względem składu, ale również wpływem na zdrowie. O ile czekolada ma udowodniony korzystny wpływ na organizm, o tyle wyrób czekoladopodobny wpływa na niego w sposób szkodliwy. W większości składa się z cukrów, konserwantów, barwników i tłuszczów trans, które jak wiadomo, przyczyniają się do wielu chorób. Nie należy mylić prawdziwej czekolady z produktami tego typu. Produkcja takich czekolad została zapoczątkowana w latach 80, gdy nastąpił problem z zaopatrywaniem zakładów spożywczych w kakaowiec.

Obecnie pomimo bezproblemowego dostępu do kakaowca wyroby tego typu są dalej dostępne na rynku. Cieszą się popularnością zwłaszcza u osób z niższym budżetem. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo takie oszczędzanie wpływa na zdrowie. Próbując oszczędzić, kupując gorszej jakości produkty, przyczyniamy się do pogorszenia naszego samopoczucia. Nie tylko ciało na tym cierpi, ale również budżet, który zostaje uszczuplony przez konieczność zakupu leków.

Wyroby czekoladopodobne — wpływ na zdrowie

Produkty czekoladopodobne w swoim składzie zawierają cukier, sztuczne barwniki i konserwanty jednak nie to jest najbardziej szkodliwe. Prawdziwym wrogiem dla organizmu są tłuszcze trans, które w dużej ilości znajdują się w takich produktach. Dietetycy zgodnie twierdzą, że te tłuszcze są odpowiedzialne za wiele chorób cywilizacyjnych. Ich spożywanie może prowadzić do takich chorób jak cukrzyca, miażdżyca, nowotwory i wysoki cholesterol.

Oczywiście są również odpowiedzialne za problemy z otyłością. Najwięcej tłuszczy trans znajduje się w czekoladach z różnego typu nadzieniem. Im więcej dodatków w takich wyrobach tym więcej tłuszczy się w nich znajduje. Niestety większość słodyczy okazjonalnych to czekolady czekoladopodobne. Jajka wielkanocne, baranki, mikołaje, kalendarze adwentowe z czekoladkami zazwyczaj nie są zrobione z prawdziwej czekolady. Takie okazjonalne słodycze cieszą się dużą popularnością. Chętnie kupuje się je dla siebie, na prezent bądź dla dzieci nie zdając sobie sprawy, jak szkodliwy wpływ mają na zdrowie. Nawet osoby dbający o swoją dietę wpadają w tego typu pułapki. Dlatego koniecznością jest czytanie etykiet i nieuleganie chwilowym impulsom.

Ponieważ produkty czekoladopodobne posiadają inny skład, nie zawierają składników, za jakie ceniona jest czekolada. Zamiast poprawiać koncentrację i pamięć mogą wpływać na nie negatywnie. Istnieje również ryzyko odczuwania większego zmęczenia i stresu. Negatywny wpływ na nasze zdrowie powinien skutecznie zniechęcić do zakupu tych wyrobów.

Czekolada czekoladopodobna  — jak jej uniknąć

Najważniejsze jest czytanie składu produktu, który zamierzmy kupić. Niektóre produkty tylko z pozoru są czekoladą, jednak dokładnie wczytując się w skład — można dostrzec różnice. Prawdziwa czekolada posiada normy dotyczące procentowej zawartości kakao w produkcie, które wyglądają następująco:

  • czekolada gorzka — musi posiadać co najmniej 70% miazgi kakaowej,
  • czekolada mleczna — musi zawierać co najmniej 25% miazgi kakaowej.

Czekolady o mniejszej zawartości miazgi kakaowej posiadają w swoim składzie dodatkowo tłuszcze roślinne, które czynią z nich wyroby czekoladopodobne. Takich produktów najlepiej unikać. Najlepiej wybierać czekolady gorzkie o dużej zawartości miazgi kakaowej. Jak widać czekolady mleczne, zawierają w swoim składzie małą ilość kakao. Należy unikać czekolad nadziewanych, gdyż do produkcji nadzienia używa się tłuszczów trans. Najzdrowsze są czekolady gorzkie bez żadnych dodatków, właśnie one posiadają najwięcej zdrowotnych substancji.

Warto pamiętać, że czekolada czekoladopodobna występuje także w postaci różnych czekoladek, bombonierek i batoników. Wyroby czekoladowe są o wiele tańsze od tych oryginalnych. Wybierając w sklepie tańszą czekoladę, trzeba zwrócić uwagę czy do jej produkcji nie zostały użyte tańsze zamienniki w postaci olejów roślinnych. Dobra czekolada powinna mieć takie cechy jak:

  • wysoka zawartość kakao,
  • brak sztucznych barwników,
  • brak tłuszczów roślinnych,
  • brak emulgatora E476.

Jeżeli czekolada nie posiada w swoim składzie wymienionych powyżej substancji i jednocześnie zawiera dużą zawartość miazgi kakaowej, to jest dobrym wyborem.

Dobra czekolada zawiera tylko miazgę kakaową

Czekolada czekoladopodobna jest wyrobem cukierniczym przypominającym w smaku i zapachu czekoladę. Do jej produkcji wykorzystuje się oleje z roślin tropikalnych, olej rzepakowy, a nawet olej palmowy. Wyroby tego typu są tańsze w produkcji, przez co producenci nie zamierzają rezygnować z ich wyrobu. Niestety takie czekolady zawierają dużą ilość tłuszczy trans szkodzących naszemu organizmowi. W trosce o zdrowie lepiej zrezygnować z zakupu wyrobów czekoladowych. Nie wnoszą żadnych zdrowotnych właściwości, a jedynie mogą zaszkodzić. 

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.