słodycze ze wschodu

Słodka podróż na wschód – najciekawsze słodycze ze wschodu

Im dalej na wschód, tym ciekawsze stają się tradycyjne słodycze, które możemy znaleźć w poszczególnych krajach. Słodycze ze wschodu to szeroka kategoria. Poczynając od naszych najbliższych wschodnich sąsiadów, przez Bliski Wschód, aż po kraje azjatyckie, każde z tych miejsc może się poszczycić wyjątkowymi łakociami, których próżno szukać w innych częściach świata; czego zatem warto szukać w sklepach po tej stronie globu?

Słodycze naszych wschodnich sąsiadów

Kuchnie krajów słowiańskich nierzadko posiadają elementy, które powtarzają się w różnych krajach; pewne dania czy składniki znalazły swoje stałe miejsce w kilku różnych kulturach. Nie inaczej jest ze słodyczami; wschodnia część Europy upodobała sobie między innymi łakocie, w skład których wchodzi sezam, słonecznik czy mak, czyli między innymi chałwy oraz wszelkiego rodzaju wariacje dotyczące makowca. Jakie dokładnie słodycze znajdziemy u naszych wschodnich sąsiadów? Zacznijmy od Litwy – Litwini w szczególności upodobali sobie sękacz. Jest to tradycyjne ciasto kuchni litewskiej – zazwyczaj przygotowuje się je na specjalne okazje i swoje miejsce na stole znajduje między innymi w święta, uroczystości rodzinne czy okazje towarzyskie. Składa się on z jasnego, chrupkiego ciasta na bazie mąki pszennej, żółtek jajka oraz masła.

Nieco dalej na południe, na Białorusi, króluje zefir. Jest to bardzo oryginalny białoruski deser – najprościej jest go porównać do czegoś w rodzaju połączenia bezy i pianki. Można go spotkać w wielu wersjach smakowych, choć najbardziej tradycyjne są zwykłe, „białe”. Jeszcze dalej, na Ukrainie, najpopularniejszym deserem jest niezaprzeczalnie chałwa. Ta sztandarowa łakoć jest wyrabiana najczęściej z ziaren słonecznika i czasem wzbogaca się ją o różnego rodzaju dodatki. Produkcja chałwy ma w Ukrainie długą i ciekawą historię; do dziś działa tam wiele firm produkujących ten słodycz. 

Słodycze z Bliskiego Wschodu

Przemieszczając się dalej na wschód, powoli opuszczamy okołosłowiański krąg kulturowy; w krajach arabskich spotkamy zupełnie inne rodzaje łakoci niż te, do których przywykliśmy. Robi się coraz bardziej egzotycznie – przykładem może być między innymi pişmaniye, czyli turecki rodzaj waty cukrowej, często podawanej w formie podobnej do kłębka wełny. Słodycz ten rozpuszcza się w ustach, pozostawiając po sobie smak przywodzący na myśl delikatną chałwę. W Turcji spotkać można również lokum; słodycz ten porównać można do czegoś w rodzaju gęstej galaretki obtoczonej w cukrze pudrze.

Lokum ma bardzo ważne miejsce w kulturze krajów Bliskiego Wschodu – szacuje się, że było one wyrabiane już w XV wieku. Dziś jest dostępne w dziesiątkach smaków niemal na każdym targu i w każdym sklepie w Turcji i w krajach z nią graniczących. Nie można zapomnieć również o baklavie – niezwykle słodkim przysmaku, w skład którego wchodzi między innymi kilka warstw bardzo cienkiego ciasta zatopionego w syropie na bazie miodu. W tym miejscu należy wspomnieć, że miejsce powstania baklavy nie jest jasne; choć trudno jest uznać ją za tradycyjny przysmak Bliskiego Wschodu, to jednak jest tu niezwykle popularną, lubianą słodyczą.  

Słodycze ze wschodu – azjatyckie łakocie

Gdy mowa o słodyczach z Dalekiego Wschodu, nie sposób nie wspomnieć o najbardziej popularnym tradycyjnym japońskim przysmaku – mowa tu o mochi. Mochi to coś w rodzaju klusek, które robi się z klejącego ryżu, a następnie wypełnia się nadzieniem ze słodkiej fasoli bądź truskawek. Mochi cieszy się niesłabnącą sympatią przez cały rok, jednak wyjątkowo często spożywa się je w ramach świętowania nowego roku. Przysmak ten jest znany i lubiany nie tylko w Japonii – można go spotkać również w Tajlandii, Korei Południowej czy na Tajwanie.

Fanom japońskiej popkultury z pewnością nieobce są również paluszki Pocky; jest to stosunkowo nowy przysmak, jednak zdaje się, że już na stałe zagościł w nowoczesnej kulturze Japonii. Pocky to chrupiące paluszki chlebowe, które oblane są smakową polewą – dostępnych jest wiele oryginalnych smaków Pocky, a jednym z najbardziej charakterystycznych jest smak matchy, czyli tradycyjnej japońskiej zielonej herbaty. Ciekawym przysmakiem są również pochodzące z Japonii dorayaki – w ich skład wchodzą dwa małe, puszyste naleśniki z ciasta biszkoptowego przełożone słodką pastą z czerwonej fasoli. Na koniec, w ramach ciekawostki, wspomnieć można o wyjątkowo oryginalnym chińskim przysmaku – mowa o tzw. meat floss – jak sugeruje nazwa, jest to słodycz przypominająca swoją formą watę cukrową, lecz za bazę służy tu…szarpana, słodzona wieprzowina.

Również Korea ma do zaproponowania kilka ciekawych smaków słodyczy. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tradycyjnych koreańskich słodyczach.

Co kraj to obyczaj – a najwyraźniej widać to po kulinarnych upodobaniach poszczególnych kręgów kulturowych, które, jak zostało przedstawione w powyższym artykule, potrafią naprawdę znacząco się między sobą różnić. Słodycze przybierają wiele kształtów i form w zależności od miejsca, w którym przyszło nam się znaleźć; w każdym kraju znajdzie się coś wyjątkowego, czego próżno szukać gdziekolwiek indziej. Wschodnia część świata obfituje w tym zakresie w wiele niespodzianek, które warto zachować z tyłu głowy następnym razem, gdy wybierzemy się na wycieczkę w któryś z opisanych rejonów.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.