bezkaloryczne słodycze fit

Czy bezkaloryczne słodycze są tak samo pyszne, jak tradycyjne?

Bezkaloryczne słodycze są coraz częściej wybieraną przez osoby na diecie propozycją. Coraz większy wybór tego produktów na rynku wiąże się z możliwością wybrania smakowitych propozycji.

Walory smakowe bezkalorycznych słodyczy

Bezkalorycznymi słodyczami nazywane są słodkie produkty spożywcze, których kaloryczność jest znacznie niższa niż w przypadku użycia cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Oczywiście smak takiego smakołyku zależy przede wszystkim od jakości pozostałych składników oraz rodzaju wybranego słodzika. Tego rodzaju produkty nie muszą wiązać się z mniejszymi walorami smakowymi, a wręcz przeciwnie mogą stać się ulubionymi przekąskami. Na rynku można znaleźć szereg produktów. Można do nich zaliczyć: lizaki, czekolady, owoce w czekoladzie, batony, ciastka, żelki, kremy puddingi czy czekoladki.

Smak w większości przypadków nie odbiega od smaku typowego dla takich smakołyków. Można również, korzystając ze słodzików lub daktyli samodzielnie podjąć się stworzenia pysznych przekąsek. Wtedy słodkość i udział poszczególnych składników będzie można było dostosować do osobistych preferencji. Wśród popularnych propozycji można wymienić pudding chia czy niskokaloryczne ptasie mleczko. Popularną, łatwo w przygotowaniu przekąską są również daktyle nadziewane dowolnym masłem orzechowym posypane odrobiną soli himalajskiej. Tego rodzaju przekąski charakteryzują się wysoką koncentracją składników odżywczych.

Jednocześnie propozycje takie są również nierzadko proste w przygotowaniu. W kilka minut nawet laik może przygotować prostą przekąskę. Do bardziej skomplikowanych opcji można zaliczyć domowe praliny czy niskokaloryczne wypieki. Samodzielnie wykonane bezkaloryczne słodycze mają jedną zasadniczą zaletę. Osoba je przygotowująca może samodzielnie podjąć decyzje dotyczącą kwestii poziomu słodkości.

Jak wybrać dobre bezkaloryczne słodycze?

Aby cieszyć się walorami smakowymi, należy odpowiednie dobrać słodycz. W dzisiejszych czasach pojawia się coraz więcej niskokalorycznych pysznych, a zarazem zdrowych propozycji, które pozwalają na cieszenie się zdrowszymi alternatywami zwykłych słodyczy. W celu wybrania najlepszych bezkalorycznych słodyczy należy przede wszystkim kierować się opinią internautów. Dzięki nim można z łatwością dowiedzieć się o najsmaczniejszych propozycjach oraz takich, których smak pozostawia wiele do życzenia.

Najbezpieczniejszą opcją są produkty z naturalnym składem zawierające daktyle masło orzechowe lub czekoladę składającą się z miazgi kakaowej i ksylitolu. Krótki skład często wiąże się z naturalnością produktów. Oczywiście od czasu do czasu można postawić również na smakołyki zawierające mniej korzystne dla zdrowia tłuszcze czy dodatki, jednak warto, aby takie opcje stanowiły wyjście awaryjne. Za najzdrowszą opcję słodzików uznaje się ksylitol, erytrytol oraz stewie. Maltitol też jest dobrym zastępnikiem cukru. W tym wypadku należy jednak pamiętać o zachowaniu umiary, ponieważ można narazić się na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego.

Bezkaloryczne słodycze co prawda nie zawierają uzależniającego cukru. Należy jednak pamiętać, że przyjemny słodki smak może powodować problemy z zachowaniem umiaru i powodować efekt odwrotny od zamierzonego. Warto korzystać z propozycji cenionych w branży producentów. Posiadają oni sprawdzone receptury, które przypadają do gustu konsumentom. Odpowiednio dobrane słodycze to idealna słodka przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Czy bezkaloryczne słodycze są zdrowsze od ich tradycyjnych alternatyw?

Tego typu słodycze sprawdzą się idealnie w diecie osoby chorej na cukrzyce, ludzi, którzy pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub tych, którzy chcieliby postawić na nieco zdrowsze alternatywy. Oczywiście nawet produkty zawierające tradycyjny cukier mogą charakteryzować się wartościami odżywczymi. To tego typu słodyczy można zaliczyć: gorzką czekoladę zwierającą minimum 70% kakao, chałwę, czy dobrej jakości ciastka wykonane zgodnie z tradycyjną recepturą.

Korzyści dla zdrowia ze spożywania zamiennika cukru, jakim jest ksylitol to m.in. jego działanie bakteriobójcze czy przeciwzapalne, wpływ na lepsze wchłanianie wapna przez organizm, a tym samym mniejsze ryzyko chorób związanych z niedoborem tego pierwiastka. Dodatkowo słodzik ten jest uznany za w pełni bezpieczną alternatywę cukru. Z kolei zastosowanie erytrytolu dzięki właściwościom antyoksydacyjnych w odpowiednich ilościach będzie dodatkową ochroną przed chorobami cywilizacyjnymi. Dodatkowo podobnie, jak w przypadku ksylitolu ze względu na właściwości antybakteryjne ma zbawienny wpływ na stan jamy ustnej. Z kolei stewia ma pozytywny wpływ na poziom ciśnienia krwi oraz szybkość gojenia ran.

Chyba najzdrowszą alternatywą cukru są mimo wszystko owoce, nie mniej jednak nie nadają się one dla osób cierpiących na cukrzyce. Dodane do słodyczy daktyle w niewielkich ilościach mają pozytywny wpływ na układ krążenia, w przeciwieństwie do wielu słodzików mają bardzo dobry wpływ na perystaltykę jelit, mają one również pozytywny wpływ na samopoczucie.

Bezkaloryczne słodycze to cieszące się coraz większą popularnością. Warto korzystać z dostępnych na rynku alternatyw lub spróbować samemu przygotować przysmak o niskiej zawartości kalorii.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *