Lokum cukierki- czym są i skąd pochodzą?
Lokum to popularny turecki przysmak, znany w naszym kraju pod nazwą 'rachatłukum’ czy 'Turkish Delight’. Najczęściej zjadany w krajach bałkańskich oraz na Bliskim Wschodzie. Pochodzenie tych cukierków nie jest do końca znane, jednak wiadomo, iż ich produkcja miała miejsce już pod koniec XV wieku. Współcześnie do wytwarzania tych łakoci używa się późniejszych przepisów, pochodzących z przełomu XVIII i XIX wieku. Każdy turysta zwiedzający ten kraj powinien skosztować tamtejszych specjałów, a zwłaszcza lokum.
- Lokum cukierki- czym są?
- Skąd pochodzi lokum?
- Lokum cukierki- z czego są robione?
- Jak przygotować cukierki lokum?
Lokum cukierki- czym są?
Lokum cukierki są to owocowe galaretki obsypane cukrem pudrem. Dostępne są w wielu kształtach i wersjach. Twarde galaretki wytwarzane są z cukru, skrobi pszennej albo mąki kukurydzianej, często barwionej z użyciem wody różanej. W sprzedaży znajduje się między innymi lokum z orzechami, bakaliami i wiórkami kokosowymi. Niekiedy dodaje się też cytrynę czy inne owocowe aromaty. Lokum występuje w wielu wersjach smakowych, a stało się tak popularne za sprawą intensywnego rozwoju turystyki.
Skąd pochodzi lokum?
Termin lokum pochodzi z arabskiego al-lukum. W świecie arabskim łakocie te nazywane są rāḥat al-ḥulqūm (رَاحَة الْحُلْقُوم), co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „komfort dla gardła”. Co ciekawe, to właśnie z języka arabskiego wywodzi się polska nazwa tych przysmaków, czyli rachatłukum. Według właścicieli najstarszej firm cukierniczych w tym kraju, czyli Haci Bekir Efedi, jej założyciel Bekir Efendi, po swojej pielgrzymce do Mekki udał się do Stambułu. To właśnie tam założył mały sklep, w którym sprzedawał słodycze swojej własnej produkcji, wyrabiane ze swojej receptury.
Wśród jego asortymentu pojawiły się także cukierki lokum. Pomimo tego, że znane są starsze, perskie oraz arabskie przepisy na ten specjał, to jednak dzięki niemu turyści mogą cieszyć się wybornym smakiem galaretek lokum. Łakocie te są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych tureckich wyrobów cukierniczych.
Mężczyzna w dosyć krótkim czasie stał się cenionym i popularnym cukiernikiem w imperium otomańskim. Następnie zmienił on swoje nazwisko na Haci Bekir. W krajach europejskich lokum cukierki pojawiły się dopiero w XIX wieku. Na początku zasłynęły w Marsylii, po czym trafiły na Wyspy Brytyjskie. Na samym początku znane były pod nazwą 'Lumps of Delight’. Pierwszy sklep z tureckimi przysmakami został otwarty w Londynie w 1860 roku. Co ciekawe, twarde galaretki wystąpiły również w powieści Karola Dickensa 'Tajemnica Edwina Drooda’ z 1870 roku. Główna postać z tej książki wraz ze swoją narzeczoną odwiedza sklep z Lumps of Delight. Lokum cukierki wyrabia się również na Bałkanach, Rumunii i Grecji. W Polsce przysmaki te można zakupić pod nazwą rachatłukum.
Lokum cukierki- z czego są robione?
Lokum cukierki w dawnych czasach były wytwarzane z miodu, jednak współcześnie zamiast niego używa się cukru. Do produkcji tych przysmaków niezbędna jest też mąka ziemniaczana albo skrobia pszenna. Dzięki tym składnikom lokum ma konsystencję gęstego żelu. Swój pyszny, owocowy smak zawdzięcza takim dodatkom, jak woda różana oraz owoce. Do produkcji cukierków używa się między innymi cytryn, wiśni czy truskawek. Stąd właśnie ogromny wybór różnych wersji smakowych tych kolorowych galaretek, które trafią w gusta każdego łasucha.
Tradycyjny turecki przysmak można zakupić w tym kraju praktycznie wszędzie. Jest dostępny w sklepach spożywczych, supermarketach, ale i na ulicznych straganach i targach. Smak lokum zostaje też wzbogacony wiórkami kokosowymi, migdałami, pistacjami czy orzechami.
Lokum kroi się na małe kostki, a na sam koniec oprósza cukrem pudrem. Właśnie dlatego galaretki są niezwykle słodkie. To więc idealnie propozycja dla miłośników bardzo słodkich specjałów o owocowych smakach. Udając się na wakacje do Turcji, należy koniecznie wypróbować tamtejszy specjał i wyrobić sobie o nim opinię. Lokum cukierki to także świetny pomysł na prezent dla rodziny oraz przyjaciół. Często zakupić je można w ładnych opakowaniach, które mogą zawierać jeden smak, ale też wiele wybranych przez nas owocowych wersji smakowych.
Jak przygotować cukierki lokum?
Cukierki lokum można zrobić samodzielnie w domu. Ich przygotowanie zajmie ok. 30 minut, do tego należy doliczyć czas niezbędny na schłodzenie galaretek w lodówce. Sam przepis jest prosty do zrobienia, a z podanych składników wychodzi ok. 16 małych kosteczek tego rarytasu.
Potrzebne składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- 4–5 łyżek soku malinowego
- 1 łyżeczka octu
- cukier puder do obtoczenia
Przepis:
- Wlewamy wodę i wsypujemy cukier i czekamy aż do jego rozpuszczenia. Po zawrzeniu wody dodajemy mąkę i mieszamy.
- Dodajemy sok, ocet i mieszamy, trzymając dalej na ogniu.
- Po przestygnięciu przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do lodówki.
- Po zastygnięciu masy kroimy w małą kostkę i obtaczamy w cukrze pudrze. Gotowe.
Cukierki lokum to jedne z najbardziej rozpoznawalnych słodyczy pochodzących z Turcji. Bez trudu można je zakupić w wielu miejscach w tym kraju. Mają owocowy smak i są bardzo słodkie. Będąc na wakacjach w tym kraju, warto ich spróbować, jak i zabrać ze sobą do Polski. Cukierki lokum można też spróbować przygotować samodzielnie w domu. To pyszny smakołyk, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.