kawowa czekolada

Kilka słów o kawowej czekoladzie

Czekolada kawowa jak sama nazwa wskazuje jest to nic innego jak czekolada z kawowym aromatem. Może być ona zarówno biała, mleczna jak i gorzka. Kupując ją w sklepie trzeba zwrócić uwagę, czy w kawowej czekoladzie faktycznie jest kawa. Zdarza się, że zamiast ziarenek kawowych do wyprodukowania czekolady używa się chemicznych zamienników, które mają udawać smak kawy.

Czy czekolada kawowa jest dla każdego?

Pytanie to wcale nie jest głupie, choć na pierwszy rzut oka może się takie wydawać. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że osoby mające uczulenie na orzechy nie mogą jeść wszystkich rodzajów czekolady. Głównym składnikiem czekolady jest bowiem kakao, na które osoby z alergią na orzechy też mogą być uczulone. Na szczęście jest jeszcze biała czekolada nieposiadająca w sobie masy kakaowej. I taką czekoladę kawową śmiało można podarować alergikowi. Na pewno się ucieszy, że ktoś pomyślał o jego małych problemach z dietą dając mu białą czekoladę. Powinna mu również posmakować, gdyż kawowa czekolada jest przepyszna!

Nawet dzieci mogą jeść taką czekoladę, choć mówi się, że kawa dla dzieci wskazana nie jest. Nic się takiemu maluchowi nie stanie, gdy raz na jakiś czas zje kostkę lub dwie takiej słodkiej przekąski. Wszystko jest bowiem dla ludzi z zachowaniem zdrowego rozsądku. Należy jednak potem dziecku dać się wyszaleć, gdyż może mieć potem problem z zaśnięciem. Jak wiadomo kawa zawiera kofeinę, która pobudza i pomaga zachować przytomność, gdy na przykład trzeba zarwać noc.

Jest jednak grupa ludzi, którzy takiej czekolady powinni unikać. Są to osoby cierpiące na nietolerancję kofeiny. Ludzie z tą przypadłością po zażyciu nawet niewielkiej ilości kofeiny mogą mieć olbrzymi problem z zaśnięciem. Dlatego gdy wiemy, że ktoś z naszego otoczenia nie pije kawy i unika koli to możemy śmiało założyć, że robi to, gdyż ma problem z kofeiną. Nie powinien więc dostać w prezencie takiej czekolady.

Czekolada kawowa, czyli gdzie można kupić ten przysmak?

W typowym sklepie stacjonarnym może być o czekoladę kawową trudno. Zdarza się jednak, że niemieckie sieciówki raz na jakiś czas sprowadzają do Polski przekąski produkowane na niemiecki rynek. Mając koło swojego domu Kaufland, Lidla, czy Aldi, przy okazji normalnych zakupów warto rozejrzeć się, czy takiej czekolady nie ma na sklepowej półce. A nawet jeśli nie ma stricte interesującej nas czekolady, a ma się na nią ochotę z pomocą mogą przyjść czekoladki Merci. Wśród wielu smaków, w pudełku znajduje się czekoladka o smaku kawowo-śmietankowym.

Inną możliwością stacjonarnego zakupu tej nietypowej czekolady jest udanie się do sklepu sprzedającego kawę. Często bowiem poza kawą i ekspresami takie miejsca oferują również inne produkty zawierające kawę. Może więc w ramach spaceru warto się wybrać do takiego miejsca?

Ostatnim sposobem na zdobycie czekolady o smaku kawy jest internet. Na wielu stronach można znaleźć propozycję zakupu tej słodkiej przekąski. Należy jednak bardzo uważnie wczytać się w treść ogłoszenia, bowiem zdarza się, że zawierają błędy. Na przykład opis mówi o mlecznej czekoladzie, gdy w ogłoszeniu stoi, że jest to czekolada kawowa. Trzeba więc być niezwykle ostrożnym, gdyż po co tracić czas i nerwy na późniejszą reklamację?

Ale czym czekolada kawowa się właściwie charakteryzuje?

Poza tym, że czekolada kawowa jak sama nazwa wskazuje posiada unikalny smak kawy, ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Jest bowiem wiele różnych rodzajów kawy jak i sposobów na jej przygotowanie. Tak samo jest z czekoladą kawową. Pomijając już 3 główne rodzaje czekolady, taki deser trudno jednoznacznie scharakteryzować. Jedna czekolada będzie zawierać w sobie ziarna kawy, które wesoło będą w ustach chrupać, inna posiadać będzie zmielone ziarna, a jeszcze inna nadziana będzie masą kawową. I to wszystko przy założeniu, że użyto takiego samego gatunku kawy przy produkcji danego deseru. A przecież odmian kawy jest mnóstwo!

Więc nawet czekolada wyprodukowana z tych samych składników ale innego rodzaju kawy, będzie smakować zupełnie inaczej. Można się o tym przekonać w prostu sposób u siebie w domu. Czekoladę jest zrobić niezwykle prosto. Wystarczy więc podczas jej produkcji dodać dwa różne rodzaje kawy. Każda z tych czekolad będzie w mniejszym lub większym stopniu różnić się smakiem. Nawet jeśli masę czekoladową zrobi się z dokładnie takich samych składników użytych w tych samych proporcjach. Smak tego eksperymentu powinien przekonać nawet największych niedowiarków, że czekolady kawowej nie da się jednoznacznie scharakteryzować.

Przy dawaniu czekolady należy nieco uważać, gdyż niekoniecznie jest ona dla wszystkich. Jednak mając w swoim gronie prawdziwych miłośników słodkości warto poczęstować ich niezwykle ciekawym deserem jakim jest czekolada kawowa. Jest to dość tani a przy tym niecodzienny upominek. Warto więc przy okazji jakiejś skromnej uroczystości pomyśleć, czy zamiast kwiatów nie lepiej sprezentować oryginalnej czekolady. Kwiaty szybko więdną i zazwyczaj szybko się o nich zapomina, zaś smak czekolady kawowej może zostać z kimś na długie lata.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *