najlepsze polskie cukierki

Jakie są najlepsze polskie cukierki?

Krówki, Michałki, Śliwki w Czekoladzie, Irysy czy alkoholowe Baryłki – na samą myśl o nich, wielbicielom słodkości, cieknie ślinka. Polska poszczycić się może wieloma wyrobami cukierniczymi, które nie tylko zawojowały rodzimy rynek, ale również zrobiły furorę na świecie.

Ojczysta produkcja cukierków to wieloletnie tradycje, dzięki którym nieprzeciętne smaki naszego dzieciństwa przetrwały próbę czasu, pozostawiły w tyle rynkową konkurencję i bezustannie rozpieszczają podniebienia ludzi na całym świecie.

Słodkie pokusy z Polski

Milch fudge – dla obcokrajowców, a dla nas popularne Krówki. Rozpływające się po podniebieniu kremowym karmelowym smakiem cukierki to nasz sztandarowy słodki produkt. Zachwycają się nim koneserzy w państwach europejskich, Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, a nawet w krajach arabskich czy Uzbekistanie. Wywodzące się z Milanówka karmelki swoją nazwę zyskały dzięki opakowaniu z postacią krowy nawiązującą do wykorzystywanego przy produkcji – mleka. Wyjątkowo proste połączenie trzech produktów – cukru, mleka i masła, podbiło serca i kubki smakowe milionów łasuchów, których nęka tylko jedno pytanie – krucha czy ciągutka?

Świeżo prażone orzeszki arachidowe i orzechowo-kakaowe nadzienie to deserowe Michałki. Umiarkowana słodycz przeplatająca się z miękkim nadzieniem i chrupiącymi orzeszkami to połączenie zaspokajające najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki polewie z gorzkiej czekolady Michałki idealnie dopełniają smak kawy. Najlepsze polskie cukierki to również zatopione w marcepanowo-truflowym kremie suszone śliwki, których lekko gorzkawy smak w połączeniu ze słodyczą nadzienia tworzy niespotykaną intrygującą kompozycję. W taki sposób podane Śliwki w Czekoladzie produkuje się tylko w Polsce, a sprzedaje na całym świecie.

Typowo polskie słodycze dla obcokrajowców

Jako naród jesteśmy gościnni i chętnie prezentujemy atuty naszego kraju cudzoziemcom. Zabytki, regionalne stroje i ceramikę można znaleźć wszędzie, ale najpyszniejsze słodycze są tylko w Polsce. Na pewno warto poczęstować każdego Krówką czy Michałkiem, ale… Co zachwyci cudzoziemca bardziej niż rodzime Ptasie Mleczko? Niewiele. Od dziesięcioleci pudełko, po które sięgamy, pragnąc uhonorować kogoś słodkim drobiazgiem, opatrzone jest tym właśnie napisem – Ptasie Mleczko. Produkowane od ponad 80 lat na rodzimy i światowe rynki puszyste pianki oblane cienką warstwą chrupiącej gorzkiej czekolady biją rekordy popularności. Inspirowane francuską leguminą mini batoniki początkowo występowały tylko w smaku waniliowym.

Dziś ich różnorodność nadąża za pędzącymi trendami rynku słodyczy, jednak pierwsza wersja wydaje się najbardziej pożądaną. Waniliowy smak rozpływający się w ustach przełamany gorzkim kakao wciąga i uzależnia. Ptasie Mleczko jest więc produktem, który doceni każdy zagraniczny amator słodkości. Kolejnymi typowo polskimi wyrobami cukierniczymi, które powinien poznać każdy, są cukierki Malaga, Tiki-Taki i Kasztanki. Swego czasu reklamowane piosenką, która do dziś krąży w głowach wielu osób, cukierki tworzą trio, któremu nikt się nie oprze. Śmietankowe nadzienie z rodzynkami i kroplą alkoholu to Malaga, Tiki-Taki z kolei wypełnione są musem orzechowo – kokosowym, a zaskakujące Kasztanki chrupią wafelkami w nadzieniu kakaowym.

Najlepsze polskie cukierki z alkoholem

Po słodycze może sięgnąć każdy, jednak istnieje grupa wyrobów cukierniczych, która przeznaczona jest tylko dla dorosłych. Cukierki z alkoholem – likworki – płynne alkoholowe nadzienie uwięzione w cukrowej skorupce oblanej czekoladą. Od kilkunastu lat także polskiej produkcji słodycze, które wymagają skomplikowanej technologii, ale rozlewający się po przegryzieniu cukierka alkoholowy płyn okraszony cukrowo-czekoladowym smakiem rekompensuje wszelkie niedogodności. Polskie likworki występują w trzech zachęcających smakach: brandy, żubrówka i żurawinówka i są produktem zdecydowanie tańszym od importowanych.

Innym, tym razem kultowym, połączeniem alkoholu z czekoladą są dobrze wszystkim znane Baryłki. Alkoholowe Baryłki z deserowej czekolady wypełnionej procentowym płynem towarzyszą nam od dziesięcioleci. Produkowane według unikalnej tajnej receptury, ze swoją niezmienną formą, zawierają lejące nadzienie o smaku wiśni, advocata i kakao. Kiedyś nieodłączny dodatek do prezentu, dziś odrobinę zapomniane, choć nazywane rozgrzewającą przyjemnością wprowadzającą w dobry nastrój – czekoladki zawierają 4% alkohol. Ich szata graficzna charakteryzuje się sezonowością.

Podsumowanie

Delektując się jakością polskich cukierków, nie można pominąć małych kwadracików z dużą rzeszą wiernych wielbicieli, składających się na smaki naszego dzieciństwa – Irysów. Delikatny mleczny smak z nutką wanilii to kruche cukierki produkowane w Polsce jak większość naszych sztandarowych wyrobów cukierniczych, już od czasów międzywojennych. To wtedy zapoczątkowana została wspaniała słodka tradycja trafiająca na rynki większości państw na świecie. Nasze słodycze zachwycają oryginalnymi smakami, wykwintną formą podania i szczególną dbałością o podniebienia swoich wielbicieli.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.