czekolada milka w kostkach

Ile kostek ma czekolada milka ?

Jeśli nie możemy zasnąć, prawdopodobnie sięgamy po kubek ciepłego mleka, jeśli mamy złamane serce, na pewno dostaniemy od przyjaciela kufel lodów. Często staramy się wykorzystywać jedzenie do poprawy nastroju. Wiemy, że cukier może wpływać na nasz nastrój i sprawiać, że czujemy się szczęśliwsi, ale co z czekoladą? Czy czekolada milka może naprawdę poprawić nasz nastrój i sprawić, że poczujemy się lepiej? Ile kostek ma czekolada milka? 

Czekolada milka ma 24 kostek i nie ma wątpliwości, że ten słodki poczęstunek jest jednym z najpopularniejszych przekąsek wśród ludzi na całym świecie. Dzielimy się nią z przyjaciółmi i rodziną podczas urodzin lub po prostu jemy, gdy chcemy poprawić sobie nastrój. Ziarno kakaowe zawiera związki zwane kannabinoidami, o których wiadomo, że wpływają na nasz mózg w taki sam sposób, jak konopie indyjskie. Związki te zawierają niewielkie ilości tryptofanu, aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję serotoniny – hormonu szczęścia.

Dlaczego wybieramy czekoladę do poprawienia nastroju? 

Nie jest tajemnicą, że dla wielu osób czekolada to niezastąpiony przysmak. Ale dlaczego wybieramy właśnie ją, aby poprawić nastrój? Możemy przecież jeść owoce czy pić soki – to też prawda, ale wielu z nas nie ma z tymi produktami tak silnego związku jak z czekoladą. Czekolada to produkt najbardziej kojarzący się z uczuciem przyjemności i nagrody. Czekolada to rodzaj narkotyku, który poprawia samopoczucie, podnosząc poziom serotoniny w mózgu.

Serotonina jest jednym z neuroprzekaźników odpowiedzialnych za utrzymanie dobrego nastroju, szczęścia i dobrego samopoczucia. Czekolada jest najlepszym lekarstwem na stresujące sytuacje. Za jej orzeźwiające właściwości odpowiadają zawarte w niej teobromina i kofeina. Dla niektórych z nas to coś więcej niż przyjemność. Czekolada zawiera ponad 300 związków chemicznych, które potencjalnie mogą wywoływać uczucie przyjemności. Jednak ich nadmierne spożycie może powodować zwiększoną nerwowość, drażliwość, a nawet halucynacje.

Jaką czekoladę wybrać? 

To, co nazywamy czekoladą, jest w rzeczywistości mieszanką pasty kakaowej i masła kakaowego, o różnych proporcjach w zależności od rodzaju czekolady. Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy zakupie czekolady, jest procent zawartości kakao. W ten sposób uzyskasz informację o intensywności smaku i goryczce czekolady. Ciemna czekolada z dużą zawartością kakao (70% lub więcej) ma intensywny smak, który docenią prawdziwi miłośnicy tego przysmaku. Jest całkowicie wolny od mleka i cukru. Ciemna czekolada ma gorzki smak, ale także dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, magnez, żelazo, potas, fosfor i cynk. 

Czekolada mleczna w większości przypadków zawiera od 30 do 50 procent zawartości kakao, ale można znaleźć również do 70%. Ma łagodniejszy smak niż gorzka czekolada, ponieważ zawiera mleko w proszku lub mleko skondensowane oraz dodatek cukru. W niektórych przypadkach zamiast masła kakaowego używa tłuszczu roślinnego. Mleczna czekolada milka jest znacznie bardziej miękka niż ciemna i bardzo dobrze rozpływa się w ustach. Natomiast biała czekolada wytwarzana jest z masła kakaowego, masy mlecznej i cukru. Ale w przeciwieństwie do czekolady mlecznej i gorzkiej nie zawiera masy kakaowej ani masła kakaowego.

Jakie są korzyści zdrowotne płynące z spożywania czekolady ?

Podczas gdy dietetycy i lekarze wciąż spierają się, czy czekolada jest dla ciebie dobra, czy zła, nikt nie może zaprzeczyć, że czekolada jest pyszną ucztą. Jeśli jesz z umiarem, nie musisz martwić się negatywnymi skutkami czekolady, takimi jak przyrost masy ciała. Zamiast tego poświęć trochę czasu, aby cieszyć się jedną z prostych przyjemności życia dzięki następującym korzyściom zdrowotnym spożywania czekolady:

  • Zawiera przeciwutleniacze. Ciemna czekolada zawiera dużo przeciwutleniaczy flawonoidowych, które, jak stwierdzono, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca. Flawonoidy w gorzkiej czekoladzie mogą również pomóc chronić mózg przed spadkiem związanym z wiekiem i zostały powiązane z poprawą funkcji poznawczych u osób starszych. Przeciwutleniacze to substancje, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, które są wysoce reaktywnymi związkami chemicznymi powstającymi podczas normalnych procesów metabolizmu, które mogą uszkadzać zdrowe komórki i przyczyniać się do chorób serca i raka
  • Pomaga przy depresji. Ciemna czekolada może uwalniać do mózgu serotoninę i endorfiny, co może poprawić nastrój i pomóc w walce z depresją. Oznacza to, że jedzenie gorzkiej czekolady może być dobre dla zdrowia psychicznego.
  • Zmniejsza stres. Badania wykazały, że codzienne spożywanie flawanoli kakaowych przez dwa tygodnie obniżyło poziom kortyzolu, hormonu stresu po stresującym wydarzeniu, i zmniejszyło reakcje zapalne związane ze stresem
  • Czekolada zawiera również kofeinę, która została powiązana z poprawą nastroju i skupienia. W szczególności ciemna czekolada zawiera epikatechinę, rodzaj flawanolu, który uważa się za pomagający zapobiegać cukrzycy poprzez poprawę wrażliwości na insulinę i uelastycznienie tętnic.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *