Czy czekolada z ziarnami kawy to dobre połączenie?
Czekolada z ziarnami kawy coraz częściej jest dostępna na sklepowych półkach. Co sprawia, że jest to udane połączenie?
- Po co łączyć kawę i czekoladę?
- Kawa i czekolada – najbardziej udane połączenia
- Gorzka czekolada z ziarnami kawy – jak wpływa na samopoczucie?
- Podsumowanie
Po co łączyć kawę i czekoladę?
Ziarna czekolady i kawy mają ze sobą wiele wspólnego. Uprawiane są z reguły na podobnej szerokości geograficznej. Gleba, a także nasłonecznienie w dużej mierze wpływają na smak końcowego produktu. Dodatkowo – zarówno kawa, jak i kakaowiec, z którego produkuje się czekoladę – poddaje się procesowi palenia. To właśnie on wydobywa z nich pożądany aromat.
Czekolada w połączeniu z kawą to prawdziwa bomba energetyczna. Oba te produkty zawierają kofeinę – pobudza ona organizm i podnosi poziom wydajności w ciągu dnia. Dodatkowo, spożycie czekolady wpływa na poziom wydzielania serotoniny. Jest to neuroprzekaźnik odpowiedzialny za pozytywne emocje i motywację do działania. Jak widać – kawa i czekolada to nie tylko doskonałe smakowe połączenie. Warto łączyć te dwa produkty w celu poprawienia swojego samopoczucia.
Kawa i czekolada są popularnym połączeniem ze względu na ich walory smakowe. Poszczególne produkty dostępne są w wielu różnych wariantach – niektóre z nich cechują się charakterystyczną goryczką, a jeszcze inne mają owocowy posmak. Aby to połączenie okazało się udane, należy odpowiednio dostosować kombinację pod kątem intensywności aromatu.
Kawa i czekolada – najbardziej udane połączenia
Czekolada z ziarnami kawy w standardowej tabliczce to najbardziej uniwersalna forma takiego połączenia. Doskonale sprawdzi się podczas pobytu poza domem. Można schować ją do torebki i zjeść kostkę podczas przerwy w pracy, aby poprawić swoje samopoczucie. Jednak czy jest to jedyna opcja?
Popularnym napojem łączącym walory smakowe kawy i czekolady jest mokka. Wywodzi się ona z Jemenu, w którym już od wielu stuleci importowane są ziarna kawy, które charakteryzują się nutką o smaku czekolady. Obecnie w każdej kawiarni można zamówić tego typu napój. Najczęściej jest to odmiana popularnego latte. W jej składzie znajduje się espresso, czekolada i gorące mleko. Mokkę można też w bardzo prosty sposób przygotować w zaciszu domowym.
W sklepach można odnaleźć nie tylko tabliczki czekolady z ziarnami kawy. Powszechnie dostępna jest także kawa w polewie czekoladowej. Ten przysmak czasem nazywany jest „perłami kawowymi”. Można zastąpić nimi popularne pralinki, draże czy orzeszki. Ich smak jest wyjątkowy i bardzo charakterystyczny. Słodycz czekolady płynnie łączy się tutaj z chrupkim i nieco gorzkim ziarnem kawy.
Jak dobrać odpowiednią czekoladę do ulubionego rodzaju kawy? Espresso najczęściej poleca się łączyć z czekoladą, która w swoim składzie zawiera dużą ilość kakao. Tradycyjna czarna kawa typu americano dużo lepiej skomponuje się z nieco bardziej łagodnym rodzajem czekolady. Fanom latte i cappucino z reguły najbardziej smakują czekolady mleczne, charakteryzujące się wyjątkowo słodkim smakiem.
Co ciekawe – z Ameryki Południowej importowane są także kawy, których sam profil sensoryczny zawiera aromat czekolady. Osiągnięcie takiego smaku jest rezultatem połączenia odpowiednio wyhodowanych ziaren kawowca oraz specyficznej metody obróbki.
Gorzka czekolada z ziarnami kawy – jak wpływa na samopoczucie?
Jako najbardziej udane połączenie uznaje się gorzką czekoladę z ziarnami kawy. Jest to nie tylko doskonała kompozycja smakowa. Taki deser korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie organizmu. Jak to możliwe?
Deserowa czekolada zawiera wiele substancji, które są cenne dla ludzkiego zdrowia. Niacyna i magnez wpływają na proces uwalniania się energii z pożywienia. Żelazo rozprowadza w organizmie tlen, teobromina stymuluje układ nerwowy (w podobny sposób jak kofeina), a fenylotylamina należy do grupy endorfin – jest odpowiedzialna za dobre samopoczucie. Naukowcy zgodnie twierdzą, że regularne spożywanie rozsądnych ilości gorzkiej czekolady ma zbawienny wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszone zostaje ryzyko wystąpienia zawału serca czy pojawienia się zatorów i zakrzepów. Czekolada ma również potwierdzony, dobroczynny wpływ na dobrostan psychiczny. A wszystko to dzięki podnoszeniu poziomu serotoniny. Ten neuroprzekaźnik wpływa na pozytywny nastrój i motywację do działania – z jego niedoborem zmagają się osoby cierpiące na depresję.
Również ziarna kawowca korzystnie wpływają na serce i ogólny stan naczyń krwionośnych. Wnioskiem jest to, że czekolada wzbogacona o ziarna kawy to naprawdę dobra przekąska, która pomaga chronić się przed chorobami układu naczyniowego. Kawa jest także lubiana przez osoby przebywające na diecie redukcyjnej – dzięki dużej zawartości błonnika, zmniejsza ona apetyt i widocznie usprawnia proces przemiany materii. Na krótką metę, wypicie kubka kawy wspomaga koncentrację i produktywność podczas wykonywanych zadań. Gorzka czekolada z ziarnami kawy to szybka przekąska, która niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Najważniejszą korzyścią jest zapewne ogólna poprawa nastroju i zdolności do skoncentrowania się na pracy.
Gorzka czekolada z ziarnami kawy to doskonałe połączenie, które charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi i wpływa na poprawę samopoczucia.