pyszne słodycze z gorzkiej czekolady

Słodycze z gorzkiej czekolady- czy są zdrowe?

Gorzka czekolada to świetny smakołyk, który wykazuje się dobroczynnym wpływem na nasze zdrowie. Słodycze z niej mają wiele właściwości prozdrowotnych, a przy tym cechują się niskim indeksem glikemicznym. Są źródłem wielu cennych dla organizmu substancji, dostarczają energii oraz poprawiają pamięć i nastrój człowieka. Chcąc zadbać o swoją sylwetkę i dobry stan zdrowia, nie musimy wcale rezygnować z łakoci robionych z gorzkiej czekolady.

Słodycze z gorzkiej czekolady- jakie warto wybrać?

Wybierając słodycze z gorzkiej czekolady, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na zawartość masy kakaowej. W sprzedaży dostępne są produkty o zawartości co najmniej 60-70 procent masy kakaowej, aczkolwiek najkorzystniejsze dla zdrowia działanie mają te, w których jest aż 90-99 procent ziaren kakaowca. A więc im więcej kakao w składzie, tym lepiej. Najlepiej sięgać po te słodycze z gorzkiej czekolady, które nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów i innych ulepszaczy. Dobrze też, jeśli będą to produkty bez dodatku dużej ilości cukru.

Z czego powstaje gorzka czekolada?

Kakaowiec właściwy pochodzi z Ameryki Południowej i jest to wiecznie zielone drzewo. Daje ono owoce, a w każdym z nich jest aż od 20 do 60 nasion kakao. To właśnie z tych nasion wytwarzany jest proszek oraz masła kakaowe. Gorzka czekolada produkowana jest z proszku oraz masła kakaowego z dodatkiem cukru. Niema w niej natomiast mleka, przez co jest twarda, ma ciemny kolor i delikatnie gorzki smak.

Słodycze z gorzkiej czekolady- co znajduje się w ich składzie?

Ciemna czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, jak:

  • niacyna- pozwala na uwolnienie energii zawartej w pokarmie,
  • żelazo- zwiększa produkcję czerwonych krwinek,
  • magnez- zapewnia prawidłową pracę mięśni, przeciwdziała szybkiemu zmęczeniu, wpływa na przewodnictwo komórek nerwowych,
  • teobromina- ma właściwości moczopędne, pobudzające, a ponadto stymuluje układ nerwowy,
  • fenylotylamina- należy do endorfin, od których zależy dobre samopoczucie człowieka, a także pobudza organizm,
  • węglowodany- zapewniają nam dawkę potrzebnej energii,
  • flawonoidy- zwiększają odporność organizmu, walczą z wolnymi rodnikami, przeciwdziałają sklejaniu się białych płytek krwi, regulują skurcze mięśni.

Słodycze z gorzkiej czekolady dostarczają nam wielu ważnych substancji, a ich dokładny skład zależy od użytych w ich produkcji dodatków. Ciemną czekoladą łączy się często z różnymi owocami, a zwłaszcza tymi suszonymi i liofilizowanymi. 

Słodycze z gorzkiej czekolady i ich wpływ na organizm

Dodają energii i pobudzają

Wysoka zawartość węglowodanów wraz z takimi składnikami jak potas, magnes i żelazo, sprawia, że słodycze z gorzkiej czekolady dodają energii na dłuższy czas. Ważna jest tutaj także minimalna ilość cukru.

Polepszają stan układu krwionośnego

Gorzka czekolada ochrania układ krwionośny przed rozwojem miażdżycy. Oprócz tego przeciwdziała udarom mózgu, jak i tworzeniu się zakrzepów. Substancje w niej zawarte hamują też rozwój chorób nowotworowych. Flawonoidy wspierają też organizm w walce z infekcjami, poprawiają napięcie mięśni i wzmacniają naczynia krwionośne. Słodycze z gorzej czekolady zawierają w sobie polifenole, które okazują się korzystne na serce. Przeciwdziałają zawałom i obniżają ciśnienie krwi.

Działają korzystnie na pracę mózgu

Słodycze z gorzkiej czekolady są w stanie doskonale poprawić nasz nastrój. Nie każdy jednak wie, że ich działanie polega też na pobudzeniu mózgu do intensywnej pracy. Łakocie z wysoką zawartością kakao pomagają w procesie zapamiętywania i polepszają koncentrację. Zmniejszają też uczucie zmęczenia i senność. Smakołyki z gorzkiej czekolady są więc idealną propozycją dla osób wykonujących pracę umysłową czy też uczących się.

Wspierają oczyszczenie nerek

Gorzka czekolada ma delikatne właściwości moczopędne, oczyszcza układ moczowy i stymuluje nerki do pracy. Właśnie dlatego słodycze z gorzkiej czekolady powinny znaleźć się w menu osób, które zmagają się z nawracającymi infekcjami układu moczowego.

Zmniejszają kaszel

Naukowcy dowiedli, iż znajdująca się w czekoladzie teobromina daje o wiele lepsze efekty w walce z kaszlem, aniżeli kodeina (substancja obecna w preparatach na kaszel). Co ważne, teobromina nie wywołuje senności, co zdarza się w przypadku popularnych środków na kaszel.

Poprawiają nastrój

Słodycze z gorzkiej czekolady są w stanie poprawić nasze samopoczucie. Jest to związane z tym, iż gorzka czekolada wpływa na podwyższenie poziomu endorfiny i serotoniny. Spożywanie takich łakoci zmniejsza więc ryzyko zachorowania na depresję.

Działają korzystnie na wzrok

Produkty z gorzką czekoladą poprawiają krążenie krwi oraz pracę serca. Większa ilość składników odżywczych jest więc dostarczana wraz z krwią do mózgu, a w tym również do siatkówki oczu. To z kolei przyczynia się do znacznej poprawy widzenia.

Spowalniają procesy starzenia

Z uwagi na zawartość sporej ilości antyoksydantów, przysmaki z gorzką czekoladą ochraniają komórki organizmu przed starzeniem. Czekolada ochrania też przed negatywnym wpływem promieniowania UV.

Jak widać, słodycze z gorzkiej czekolady są cennym bogactwem wielu składników odżywczych. Warto jednak pamiętać, aby spożywać je z umiarem. Chcąc zadbać o swoje zdrowie, najlepiej sięgać po produkty z jak najwyższą zawartością ziaren kakao.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *